Eind oktober moest het krakerscollectief dat verbleef in een gebouw in de Koningsstraat het pand verlaten. Drie maanden later hebben ze nog steeds geen nieuw gebouw gevonden. Intussen verblijven de bewoners op vijf verschillende locaties in de stad.
Krakers Koningsstraat vinden maar geen nieuw gebouw
Elf jaar verbleven de krakers, ondersteund door vzw Woningen 123, in het gebouw op de Koningsstraat 123. Zij hadden een overeenkomst met het Waalse Gewest, dat het gebouw beheerde. Door de jaren heen was er in het gebouw een gemeenschap ontstaan en werden er allerlei activiteiten georganiseerd. Zo was er een fietsatelier en stonden er kooklessen op het programma.
In 2017 werd het gebouw verkocht aan een projectontwikkelaar die er studentenvoorzieningen van wil maken. De zoektocht naar een nieuw gebouw verliep erg moeizaam.
Concurrentie uit private hoek
En dat is nog steeds het geval. Tot nu toe heeft vzw Woningen 123 nog geen geschikt pand gevonden om iedereen opnieuw in onder te brengen. Tot dan leven zij verspreid in andere gebouwen over de stad. Ondermeer in de Vooruitgangsstraat in het centrum en op de Ninoofsesteenweg in Molenbeek, maar evengoed in Anderlecht en één net buiten de Brusselse rand.
"Wij zijn niet het soort organisatie dat een uitgewerkt toekomstdossier op tafel kan leggen."
“Die woningen zijn slechts een tijdelijke oplossing. We mogen daar hooguit twee jaar blijven. We zijn op zoek naar een nieuw ‘moederschip’ waar iedereen opnieuw kan samenleven,” horen we vanuit de vzw.
Er zijn nochtans genoeg panden in Brussel die leegstaan, maar de concurrentie om effectief een pand toegewezen te krijgen is groot. “We moeten steeds het onderspit delven voor commerciële ideeën, terwijl die projecten zelfs niet om huisvesting gaan. Nochtans is er enorm veel nood aan geschikte huisvesting in Brussel. Wij zijn helaas niet het soort organisatie dat een uitgewerkt toekomstdossier op tafel kan leggen."
Aanpassing
Daarbovenop zijn de veranderingen niet voor alle bewoners gemakkelijk te verteren. Ze leven niet meer samen en enkele initiatieven staan on hold. De infrastructuur voor het fietsenatelier is verdeeld over verschillende plaatsen, en er is nergens voldoende plaats om die uit te baten.
“Toch willen we niet klagen. Er ontstaan ook nieuwe initiatieven, zoals in het pand in Molenbeek. Daar zetten we ons concept om voedseloverschotten te redden om in een soort klein buurtwinkeltje.”
Lees meer over: Anderlecht , Brussel , Brussel-Stad , Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , vzw Woningen 123 , Koningsstraat , kraken
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.