Lieven Verstraete slaat mea culpa na uitspraken over Brussel in De Zevende Dag

SD
© BRUZZ
13/06/2022

VRT-journalist Lieven Verstraete heeft gereageerd op de ophef die ontstond na enkele uitspraken - onder meer over Brussel en Molenbeek - in De Zevende Dag tijdens een interview met de nieuwe Groen-voorzitters Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji. “Ik was tijdens het gesprek met de nieuwe voorzitters van Groen effe (sic.) helemaal mijn draad kwijt,” schrijft de journalist op Twitter.

Brussel zou "het toonvoorbeeld zijn van hoe wijken één na één veroverd worden door nieuwkomers,” aldus Verstraete tijden het interview in De Zevende Dag met de nieuwe Groen-voorzitters Jeremie Vaneeckhout (37) en Nadia Naji (30).

“Veroverd, hoe bedoelt u?”, reageert Naji, afkomstig uit Molenbeek. “Wel, dat er meer en meer mensen met een migratieachtergrond komen wonen en hun plek opeisen. Dat is waar extreemrechts op kapitaliseert,” probeert Verstraete zich te redden.

En even later nog: “U voelt zich wel Belg in Molenbeek?”, aldus de De Zevende Dag-presentator. “Ik voel mij 100 procent Belg in Molenbeek," repliceert Naji. "Ik voel mij overal Belg, dat is het probleem niet.”

Verontwaardiging

Nadat Groen een filmpje met de fragmenten op Twitter plaatste, regende het verontwaardigde reacties.

Een dag later verdedigt de journalist zich op Twitter: “Ik was tijdens het gesprek met de nieuwe voorzitters van Groen even helemaal mijn draad kwijt en heb me daar totaal knullig trachten uit te wrikken, in ongepaste bewoordingen. Heb dat naderhand ook aan betrokkene laten weten," aldus Verstraete.

"Alle vragen mogen/moeten gesteld kunnen worden aan iedereen. Maar de manier waarop is ook van belang. Tot zover."

Ombudsman

De nieuwsombudsman van de VRT, Tim Pauwels, heeft het Twitter-relletje eveneens van repliek gediend. "Voor mij is het duidelijk dat Lieven Verstraete uiting probeerde te geven aan de denktrant van anderen. Hij zegt dat ook uitdrukkelijk," klinkt het.

"Het is logisch dat je in interviews verwijst naar standpunten, argumenten en narratieven van tegenstanders. De zin van het interview is precies dat studiogasten daar dan op kunnen reageren."

Daarnaast zegt de ombudsman te begrijpen dat het "bevreemdend" kan zijn voor andere inwoners dan stadsbewoners uit bepaalde gemeenschappen die in elkaars buurt gaan wonen.

"Het is best denkbaar dat een inwoner van Molenbeek zich onwennig voelt in een middenklasse fermettewijk in Steenokkerzeel," klinkt het. In omgekeerde richting verwijst Pauwels naar de uitlatingen van Vooruitvoorzitter Conner Rousseau in april dat hij zich in Molenbeek niet altijd in België voelde.

Toch wil de ombudsman verduidelijken dat hij niet vindt "dat de redactie over migratie moet spreken in termen van 'veroveren'".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni