Terrorisme blijft een reële dreiging en goede zorg voor slachtoffers blijft een onontkoombare noodzaak die niet kan worden geïmproviseerd. Dat stelt slachtoffervereniging Life4Brussels naar aanleiding van de terreurdaad in Brussel, die maandag het leven kostte aan twee mensen.
Life4Brussels vraagt adequate zorg voor terreurslachtoffers
De aanslag die maandagavond in het centrum van Brussel het leven kostte aan twee Zweedse staatsburgers was volgens de organisatie de negende aanslag in België in elf jaar tijd, waarbij meer dan 630 slachtoffers zijn gevallen. "Deze laatste terroristische aanslag roept terechte bezorgdheid op over de situatie van slachtoffers van terroristische aanslagen in België", zegt Jamila Adda, voorzitter van Life4Brussels.
Life4Brussels is bijzonder kritisch over het huidige wetgevende kader, dat volgens haar gebaseerd is op een verzekeringslogica. De vereniging betreurt het feit dat dit "geen adequate zorg en volledige compensatie voor slachtoffers garandeert". "In die zin laten alle modi operandi die de daders van deze terreurdaden kiezen, niet toe dat slachtoffers een beroep doen op een verzekeringsmaatschappij", legt ze uit. Zo wordt een aanval met een vuurwapen midden op straat niet a priori gedekt door een verplichte verzekering.
De slachtofferorganisatie betreurt ook dat slachtoffers in geval van dekking te maken krijgen met een veelheid aan contacten (verzekeringsmaatschappijen, de commissie voor financiële hulp aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden, de federale pensioendienst...) die hen "telkens opnieuw het trauma doen herbeleven".
Daarom pleit Life4Brussels al acht jaar voor de oprichting van een compensatiefonds, naar het voorbeeld van de parlementaire onderzoekscommissie naar de terroristische aanslag.
Aanslag Brussel
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Aanslag Brussel , Life4Brussels