| Lorin Parys

Lorin Parys roept 'kortgerokte vrouwen en homo's op om door Molenbeek te flaneren'

KVDP
© BRUZZ
24/06/2019

"Zullen we met kortgerokte vrouwen en alle homo's en lesbiennes afspreken om door Molenbeek te flaneren?" Met deze oproep reageert Vlaams Parlementslid voor N-VA Lorin Parys op ophefmakende uitspraken van Johan Leman. Ook Groen-parlementslid Bruno De Lille reageerde.

In een interview met De Standaard reageerde Johan Leman, voorzitter van integratiecentrum Foyer, scherp op de kritiek van VRT-journalist Riadh Bahri, die Molenbeek wil verlaten als er niets verandert op vlak van netheid en intolerantie. “We zouden beter proberen de eigen middenklasse te behouden. Die weten dat je hier als homokoppel misschien niet hand in hand over straat kan lopen", zei Leman onder meer.

Verschillende uitspraken in het interview zorgden voor ophef. "Het staat er echt,” reageerde Bahri op die uitspraken. “Ik moet maar verhuizen als homoseksueel uit Molenbeek. Het is definitief voorbij, de hoop die ik koester voor deze gemeente.”

'Victim blaming'

Volgens Lorin Parys, Vlaams Parlementslid voor N-VA, doet Leman aan victim blaming. “Mijn realiteitszin zegt dat als vrouwen een korte rok dragen in sommige buurten, ze schunnige opmerkingen zullen krijgen. Je moet daar niet naïef in zijn. Ik zou het niet uitlokken", zei Leman verder. "Vrouwen hoeven zich helemaal nergens te onderwerpen aan schunnige opmerkingen vanwege een rok. Dat uitlokking noemen, is victim blaming", schrijft Parys in een opiniestuk in De Standaard.

"De houding van Leman illustreert waar het fout loopt met ons integratiedebat. Dit soort pragmatisme leidt tot enclaves van fundamentalisme, bijhuizen van Medina in Molenbeek", gaat Parys verder. "Als we van nieuwkomers niet verwachten dat ze zich onze leidcultuur eigen maken, dan wordt er straks verwacht dat we ons aanpassen aan vrouwonvriendelijke principes."

In zijn opiniestuk lanceert de Leuvense N-VA-politicus een oproep: "zullen we met alle kortgerokte vrouwen en alle homo’s en lesbiennes die graag hand in hand over straat lopen, afspreken om samen door Molenbeek te flaneren?"

'Stap voor stap'

Groen-politicus Bruno De Lille neemt het dan weer op voor de voorzitter van Foyer. "Ik vraag me af of de mensen die reageren wel het hele interview gelezen hebben", zegt De Lille in een interview met De Standaard. "Leman stelt vast dat homo’s in bepaalde wijken beter niet hand in hand lopen, maar hij legt zich daar niet bij neer. Integendeel, de Foyer gaat resoluut in tegen de homo-onvriendelijke mentaliteit."

Er is een mentaliteitswijziging nodig, erkent De Lille. Het probleem begrijpen is een eerste stap. "Dat is iets anders dan het probleem aanvaarden. Een mentaliteit wijzigen is hard werken", aldus De Lille. "Kennelijk zijn er mensen die denken dat het volstaat om op het Gemeenteplein van Molenbeek te verkondigen dat iedereen homo’s moet respecteren."

"Zo werkt het niet. Het zal stap voor stap moeten gaan", gaat het Brussels gemeenteraadslid verder. "Begrijp me niet verkeerd: er zullen wetten nodig zijn om mensen die discrimineren of fysiek geweld plegen, te straffen."

Al gaat het leven als homo in Brussel beter dan vroeger. De Lille: "Bij de eerste Gay Pride werd met stenen gegooid. Nu is dat het meest gemengde evenement in Brussel. Er zijn nu meer plaatsen waar je wel hand in hand kunt lopen. Als ik met mijn man en kind niet op straat zou durven te komen, was ik al lang verhuisd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Johan Leman , riad bahri , Bruno De Lille , homofobie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni