Luchtkwaliteit: Brussel slaat Europese modderfiguur
De studie werd uitgevoerd door Aphekom, een netwerk van leefmilieu- en gezondheidsorganisaties waar onder meer ook Leefmilieu Brussel lid van is. De studie overspant de periode 2008-2011, maar voor fijn stof baseren de onderzoekers zich op meetresultaten van 2004-2006.
Brussel maakt geen goede beurt in de studie. De wetenschappers rangschikten 17 grote Europese steden op een schaal van B tot F. Brussel krijgt met een F de laagste score.
De lijst wordt aangevoerd door Berlijn, de enige stad die een B krijgt. Kopenhagen, Stockholm, Wenen en Zürich volgen de Duitse hoofdstad op de voet met een B-.
Astma
De studie onderzocht ook de impact van luchtvervuiling op chronische ziekten. Die blijkt aanzienlijk in Brussel. Ruim 30 procent van de hart- en bloedvatenziekten bij 65-plussers in het gewest worden veroorzaakt door de nabijheid van drukke straten. Voor chronische longziektes bedraagt dat percentage nog ruim 25 procent, voor astma bijna 20 procent.
De gevolgen van de luchtvervuiling kunnen ook anders uitgedrukt worden. De gemiddelde dertigplusser in Brussel ziet zijn levensverwachting met zeven maand gekortwiekt omdat het Gewest de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) omtrent fijn stof niet haalt.
Ook de meeste andere steden raken overigens niet onder de WGO-lat. In Boekarest en Boedapest bedraagt de vermindering van de levensverwachting respectievelijk 22 en 19 maanden. Enkel Stockholm haalt de norm.
U vindt de overzichtstabel in grotere resolutie in pdf-formaat hieronder.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.