Maatschappelijke organisaties niet blij met politie-actie Zuidstation: ‘Lost niets op’

AB, RF
28/08/2023
Updated: 28/08/2023 19.34u

Maatschappelijke organisaties die de situatie aan het Zuidstation al jaren proberen te verbeteren, zijn niet blij met de ruwe actie van zaterdag. “Zorgvuldig opgebouwde banden zijn doorbroken.”

Voor mensen die het Zuidstation goed kennen, is deze maandagochtend anders dan anders. Voor het eerst in lange tijd ziet het er enigszins proper uit. Buiten op de bankjes zitten toeristen met grote koffers. Daklozen en drugsgebruikers zijn op een enkeling na vertrokken. Het afval rond het station is nagenoeg weg.

Het is het resultaat van de grote politie-operatie afgelopen zaterdag. Tweehonderd politieagenten gingen onder de persoonlijke begeleiding van federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) door Brussel-Zuid. Een zestigtal mensen werd opgepakt. Maar net zoals de urinegeur niet zomaar wegtrekt, laten structurele problemen zich niet zomaar wegspuiten, blijkt uit gesprekken met maatschappelijke organisaties op het terrein.

Laurent D'Ursel (Doucheflux)d

| Laurent d'Ursel, directeur van Doucheflux.

‘Enkel een PR-stunt’

Laurent d’Ursel, directeur van daklozencentrum Doucheflux, dat al jarenlang actief is in de buurt, is niet te spreken over de actie van zaterdag. “Dit was enkel een pr-stunt”, zegt hij. “Eigenlijk is er dit weekend gebeurd waar wij al heel lang bang voor waren. Door met zoveel politieagenten door het station te gaan, worden daklozen en drugsgebruikers gecriminaliseerd. Maar daarmee los je het probleem niet op. Kortom: veel geweld en nul resultaat.”

Hij verwacht dat daklozen en drugsgebruikers hun weg snel weer terug zullen vinden naar het station. “Let op mijn woorden, over een week is het hier weer gewoon hetzelfde als altijd.” Hij wijst op langetermijnoplossingen. “De mensen die rondom Brussel-Zuid hangen zijn kwetsbaar. Ze leven in armoede en het ontbreekt hen aan toekomstperspectief, dát is het probleem. Daar moeten we iets aan doen.”

Geduld en vertrouwen

Sociaal verpleegkundige Binta Liebmann Diallo deelt die opvatting. “Sociaal werk is delicaat en vereist geduld en vertrouwen. Door deze mensen eruit te zetten, worden de banden die zo zorgvuldig door de sociale werkers zijn opgebouwd verbroken en het zal lang duren om ze weer op te bouwen”, zegt ze.

Liebmann Diallo kent veel van de mensen die rondom het station hangen persoonlijk. “Ik hoop dat ze het 's nachts niet koud hebben, want hun geïmproviseerde dekens zijn in beslag genomen. Heeft de politie het recht om spullen van mensen weg te gooien?” Ze wijst op het belang van het verbeteren van sociale voorzieningen. “Het wordt tijd dat Brussel kiest voor menselijkheid in plaats van voor de gemakkelijke uitweg met kortstondige, wrede reacties zoals deze.”

Symptoombestrijding

Ook inloopcentrum Macadam, gevestigd in de buurt van het station, wijst de acties van zaterdag af. “Natuurlijk is de onveiligheid in de buurt problematisch. Natuurlijk is de drugshandel een plaag. Maar het criminaliseren van degenen die het meeste risico lopen, is niet de oplossing”, aldus de vzw in een reactie. “Wij hekelen dit soort politieke communicatie die kiest voor zichtbaarheid, maar dat ten koste laat gaan van echte oplossingen.”

De organisatie maakt zich zorgen over de vele mensen die jaarlijks op straat sterven omdat ze geen papieren, geen huisvesting, geen inkomen of geen toegang tot sanitaire voorzieningen of gezondheidszorg hebben. “Ondanks herhaalde en onbeantwoorde oproepen blijven maatschappelijke organisaties zoals de onze kampen met een structureel tekort aan middelen. We dringen er bij de politiek op aan zich te concentreren op betekenisvolle antwoorden op de problemen waarmee deze kwetsbare groepen worden geconfronteerd. Een symptoom laten verdwijnen geneest niets, behalve het beeld.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni