Meetstation Kunst-Wet na 8 jaar opnieuw open

SDS
© BRUZZ
16/01/2017

De rechtszaak die vijf Brusselaars hebben ingespannen tegen het Gewest over diens gebrekkige actie tegen luchtvervuiling, lijkt al vruchten te hebben afgeworpen. Het meetstation Kunst-Wet, dat al dicht was sinds 2008, is eind 2016 heropend.

Dat bevestigt Kathrine Jacobs, de woordvoerster van Brussels minister van Leefmilieu Fremault (CDH) aan BRUZZ. “Het meetstation Kunst-Wet is op vraag van de minister opnieuw in werking gesteld op 22 december 2016, en de cijfers zijn sindsdien opnieuw te consulteren via de website luchtkwaliteit.brussels.” Voorlopig, zag onze redactie, gaat het enkel om gegevens over de hoeveelheid stikstofdioxide (NO2) en stikstofmonoxide (NO).

Als reden voor de lange sluiting wijst Jacobs naar de jarenlange werken aan het metrostation Kunst-Wet. “Het meetstation zou dan eigenlijk begin 2016 opnieuw in werking worden gesteld, maar toen gebeurden de aanslagen.”

Hoogste concentraties NO2
De meetstations op de Wet- en Belliardstraat sloten respectievelijk in 2008 en 2014, maar maten daarvoor de hoogste stikstofconcentraties in Brussel. Ook vandaag is dat het geval: het heropende meetstation mat vanochtend om 8 uur als hoogste uurgemiddelde in de afgelopen 24 uur 108 microgram NO2 per kubieke meter, meer dan in de stations op de Kroonlaan in Elsene (107,5), Molenbeek (70,5), Sint-Katelijne (73,5) of Ukkel (66,5). NO2 wordt, in tegenstelling tot fijn stof, vooral veroorzaakt door lokale uitstoot van autoverkeer.

Woordvoerster Jacobs benadrukt dat het netwerk aan Brusselse meetstations door de heropening van het meetstation Kunst-Wet conform is aan de Europese richtlijn, “met een meetnet dat representatief is voor de luchtkwaliteit in het hele Gewest”. De vijf Brusselaars die samen met gespecialiseerd advocatenbureau Client Earth in september naar de rechtbank trokken, verweten het Gewest precies níet te meten daar waar de bevolking aan de hoogste concentraties vervuiling wordt blootgesteld.

“Wij gaan alleen maar blij zijn mochten ze nu effectief voldoen aan de Europese richtlijnen”, reageert Karin De Schepper van Schone Lucht BXL aan BRUZZ. “Daar gaat het ons net om. Maar we gaan niet vooruitlopen op de feiten. Het is de rechter die beslist of dat klopt, op 10 februari.”

Het is goed nieuws dat de meetstations weer allemaal in werking gesteld zullen worden, klinkt het bij Brussels N-VA-parlementslid Liesbet Dhaene. De N-VA zegt wel te betreuren dat minister Fremault "enkel in actie komt onder druk van juridische procedures".

Belliardstations zoeken nieuwe uitbater
De meetstations Eastman Bernard (Belliard) en Spinelli, die tevoren ook door Brussel Leefmilieu werden beheerd, blijven wel nog buiten werking.

Het Europees Parlement betaalt voor deze meetstations, en volgens de woordvoerster van minister Fremault zoekt het Europarlement een nieuwe uitbater. Het heeft daarvoor een openbare aanbesteding uitgeschreven. Het Europees Parlement bevestigt dat aan BRUZZ, maar benadrukt ook dat de stations technisch perfect werken en dat Leefmilieu Brussel altijd toegang heeft tot de gegevens, mocht het dat willen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni