Slechts zes slachtoffers van homofoob geweld hebben zich bij het daarvoor opgericht meldpunt gemeld sinds de oprichting in mei vorig jaar. "Daarmee zijn we nog ver verwijderd van de trieste cijfers uit de realiteit", zegt Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V), die de cijfers opvroeg tijdens de politieraad.
Slachtoffers van homofoob geweld kunnen ondertussen al bijna een jaar heel makkelijk aangifte doen via de website van de Brusselse politie. "Ofwel is het meldpunt onvoldoende gekend, ofwel kiezen slachtoffers ervoor om niet naar voor te treden, maar hoe dan ook lijkt dit meldpunt op een flop uit te draaien," aldus Debaets. "Want het hele opzet van dit online contactpunt was net dat de politie makkelijker dit soort meldingen zou kunnen opnemen, omdat men weet dat heel veel mensen moeite hebben om zich naar het politiecommissariaat te begeven om er klacht in te dienen."
"Promotiecampagne op komst"
Het meldpunt werd in de lente van vorig jaar opgericht en richt zich op slachtoffers of getuigen van geweld van homofobe, lesbofobe of transfobe aard. Op die manier moet men makkelijker een eerste stap kunnen zetten alvorens klacht in te dienen, en dit met de ondersteuning door een lid van de politiecel Slachtofferhulp.
Ilse Van de Keere, woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene, is zich ervan bewust dat het meldpunt meer bekendheid nodig heeft. "We zijn een grootse campagne aan het voorbereiden, in de aanloop van de Gay Pride", zegt Van de Keere. De Gay Pride zal in de maand mei in de hoofdstad plaatsvinden.
Het meldpunt van de politie is bereikbaar via deze link
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.