| Men Having Babies organiseerde de vijfde commerciële beurs waar homokoppels een baby 'op maat' kunnen bestellen.

Men Having Babies: beurs voor homokoppels die tot 150.000 euro neertellen voor een kind

Arnaud De Decker
© BRUZZ
23/09/2019

Over draagmoederschap bestaan geen duidelijke regels in België en veel andere Europese landen. Daarom organiseerde het Amerikaanse Men Having Babies afgelopen weekend de enige Europese commerciële beurs in The Hotel in Brussel. Officieel is de beurs bedoeld om informatie omtrent vaderschap aan homokoppels te verschaffen. In de praktijk lijkt het eerder een marktplaats waar klanten op zoek gaan naar de beste deals. BRUZZ ging poolshoogte nemen.

Zoals de voorgaande jaren veroorzaakte ook deze editie van de exclusieve beurs ophef. Tegenstanders laken het puur commerciële karakter van het salon. “Vrouwen bieden in ruil voor een vergoeding hun lichaam aan om een kind te baren”, klonk het bij een vijftigtal actievoerders. “Bovendien zijn de betrokken bedrijven enkel en alleen op winst uit.”

Toch is het ook een plek van hoop waar homostellen met een kinderwens een fortuin neertellen voor een biologisch kind. “De lange en onzekere adoptieprocedure zien we niet zitten. We kiezen voor draagmoederschap”, klinkt het uitgelaten bij het eerste homostel dat we tegenkomen.

Commerciële beurs Men Having Babies

| Slogans als “Creating families since 1988” of nog “Our babies are now 30” sieren de zaal.

De beurs, die in 2012 in New York het licht zag, wordt slechts een aantal keren per jaar georganiseerd in een klein aantal steden. “Daar wordt goed over nagedacht. Brussel, met haar centrale positie en internationale allures, is de stad bij uitstek in Europa om de beurs te organiseren", aldus de organisatie. En dat klopt, want op de beurs zijn homokoppels vanuit heel Europa aanwezig die hier duidelijk slechts één doel voor ogen hebben: een procedure starten om, als alles goed zit, zich binnen de vijftien maanden vader te kunnen noemen.

Adoptie vaak géén optie

Om die droom leven in te blazen, zijn er op de eerste verdieping van het prestigieuze The Hotel zo'n 24 standjes van privéklinieken en bemiddelingsdiensten geïnstalleerd. Ze staan keurig naast elkaar en bieden de driehonderd bezoekers een mooi overzicht van het aanbod. Het zijn stuk voor stuk Amerikaanse of Canadese bedrijven, uit staten waar draagmoederschap legaal is. In tegensteling tot in veel buurlanden zit commercieel draagmoederschap in België in een juridisch vacuüm: het is noch toegelaten, noch verboden, en daar maakt Men Having Babies handig gebruik van.

Slogans als “Creating families since 1988” of “Our babies are now 30” hangen in de zaal. De aanwezige marketeers proberen met hun glimlach tot achter de oren en hun strakke maatpakken de homokoppels te helpen met hun kinderwens. Al hangt er wel een stevig prijskaartje aan vast: voor de volledige procedure loopt de factuur makkelijk op tot 150.000 euro, een bedrag dat zeker niet voor iedereen is weggelegd.

Commerciële beurs Men Having Babies

| Zo'n 24 standjes van privéklinieken en bemiddelingsdiensten bezetten de eerste verdieping van het Brusselse The Hotel.

Adrien en Kevin zijn al tien jaar een koppel. Ze hebben de verplaatsing vanuit het Franse Lyon gedaan om te mogen deelnemen aan de beurs. “Wij willen doodgraag een kind, maar voor ons is adoptie geen optie meer,” legt Adrien voorzichtig en ietwat verlegen uit. “We horen talloze verhalen van adoptieprocedures die slecht aflopen. Zelfs voor een heterokoppel is het een echte strijd die vaak jaren aansleept. Homokoppels maken op papier misschien kans, maar in de praktijk is het vrijwel onmogelijk.”

Anonimiteit van een stad

De twee mannen klinken oprecht en zelfverzekerd. “Het is een beredeneerde keuze. Zelf hebben we heel lang nagedacht of we er echt voor wilden gaan en wat het allemaal met zich meebrengt, ook voor de draagmoeders. Wij hoorden van vrouwen in Canada en de VS die vergoed en niet betaald worden voor het dragen van een kind. Vrouwen die het niet zo zeer doen voor het geld, eerder om anderen te helpen een droom te realiseren. Dat is een groot verschil, ook op ethisch vlak. Bovendien geeft deze optie ons de kans om een biologische band met het kind te verkrijgen.”

“We hebben geen schrik voor vooroordelen. Die zijn er nu eenmaal en zullen er altijd zijn. In de stad leven is dan wel een voordeel. De anonimiteit hier maakt het makkelijker om uw eigen leven te leiden zonder te moeten bezwijken onder de druk van een soms verzuurde maatschappij. Onze families zijn dan weer tolerant en begrijpen onze beslissing. En dan nog, wij doen nog steeds wat we willen.”

Tot 150.000 euro voor een kind

Om een kind te krijgen, moeten de koppels gemiddeld 15 maanden geduld oefenen. “Homostellen met een kinderwens kunnen bij ons terecht voor de volledige opvolging van hun dossier”, zegt een vrouw uit Californië vol zelfvertrouwen. Ze werkt voor het Amerikaanse bedrijf International Surrogacy Center. “Wij brengen ze in contact met alle partijen en vergemakkelijken de procedure, die gemiddeld vijftien maanden duurt”, vertelt ze.

Naast zakenlui en bemiddelingsbedrijven tekenden ook juristen present tijdens de beurs, om uit te leggen hoe je een kind van een draagmoeder, dat in de VS of Canada geboren wordt, wettelijk naar een Europees land kunt brengen. Daar komt veel administratie bij kijken, vooral in de laatste fase van de procedure, bij de repatriëring van het pasgeboren kindje naar het nieuwe thuisland. Alles bij elkaar kost de procedure dan ook een slordige 120.000 tot zelfs 150.000 euro. "Daar houdt de draagmoeder gemiddeld zo’n 30.000 euro aan over", aldus de vrouw uit Californië.

Bruzz

| De actievoerders aan de beurs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , homokoppels , the hotel , Draagmoederschap , Men having babies , kinderwens

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni