Metrobrigade: maximum tien man op patrouille
In een reportage schetst de zaterdagkrant van De Morgen een somber beeld van de onveiligheid in de Brusselse metro en de onmacht van de onderbemande metrobrigade van de federale spoorwegpolitie. Steven Meert, chef van de hondenbrigade van de spoorwegpolitie en vakbondsafgevaardigde voor het ACV, verfijnt de cijfers in een gesprek met brusselnieuws.be.
"In het beste geval patrouilleren tegelijkertijd tien agenten op het hele metronet van de MIVB: vijf teams met 2 man in de ochtendshift en evenveel in de avondshift. Daar komt nog telkens een hondenploeg bij van 2 man. Van de oprichting van de metrobrigade in 1994 tot het jaar 2000 waren er toen 's ochtends telkens 6 ploegen en 's avonds 12 ploegen en 2 hondenploegen op stap. Door geldgebrek is dat nadien verwaterd," aldus Meert.
Buizingen
Het lage aantal ploegen heeft soms een vreemde verklaring. "Vorig jaar bijvoorbeeld jaar zijn veel manuren opgesoupeerd door twee dossiers: het onderzoek naar het spoorwegongeval in Buizingen en het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie. Het is ook vreemd dat de metrobrigade geen enkele frank heeft gekregen voor de bijkomende werkuren tijdens dat Europees voorzitterschap in 2010, terwijl de politiezone Brussel-Hoofdstad Elsene 24 miljoen euro extra kreeg."
Dat geldgebrek lijdt tot hallucinante situaties: "Zo rijden er nog maar 3 van de 6 of 7 voertuigen van de metrobrigade, de andere zitten aan de kant met technische problemen."
Stakingsaanzegging
De vakbonden van de metrobrigade dienden een stakingsaanzegging in voor de periode 1 tot 14 december. Op 30 november zitten de vakbonden samen met minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD).
De eisen gaan over de opvulling van het personeelskader en het ontvangen van een Brussel-premie, de verplaatsing van het centrale commissariaat van de kazerne in Etterbeek naar het Zuidstation en het plaatsen van vijf antennes, zodat ook de metrobrigade het Astridnetwerk van de politie kan gebruiken. Wat betreft het tweede en laatste punt kondigde Annemie Turtelboom vorige donderdag in het parlement een oplossing aan.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.