19 januari 2023: Michel Draguet, sinds mei 2005 directeur en CEO van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSK) tijdens een persconferentie die terugblikt op 2022 en vooruitblikt op 2023

Michel Draguet verlaat eind april Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

© Belga
24/04/2023
Updated: 24/04/2023 11.11u

Michel Draguet stopt op 30 april, de datum waarop zijn mandaat afloopt, als algemeen directeur van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB). Dat maakt staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS) maandag bekend. Draguet raakte eind vorig jaar in opspraak toen werknemers in een open brief klaagden over de "erbarmelijke arbeidsomstandigheden" waarin zij zeiden te moeten werken.

"Michel Draguet heeft sinds mei 2005 zijn stempel gedrukt op de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. Onder zijn impuls hebben de Koninklijke Musea een aanzienlijke stijging van het aantal bezoekers gekend en zijn de partnerschappen met andere instellingen verveelvoudigd", verklaarde Dermine maandag in een persbericht. De beslissing om geen nieuw mandaat te zoeken, nam hij dan ook in samenspraak met de staatssecretaris en Arnaud Vajda, de voorzitter van het Beheerscomité van de POD Wetenschapsbeleid (Belspo).

"Draguet is erin geslaagd de goede operationele resultaten te handhaven ondanks de opeenvolgende externe crisissen van de afgelopen jaren”, voegde die laatste nog toe aan Dermines lovende woorden. Vajda lijkt nu zo snel mogelijk de controverse die de voorbije maanden rond Draguet ontstond, achter zich te willen laten.

In december kwam die in opspraak na een open brief waarin een dertigtal personeelsleden van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten de "verschrikkelijke werkomstandigheden" in een "klimaat van terreur en minachting" aan de kaak stelden. Daarbovenop kwam vorige maand nog het verwijt van enkele studenten dat Draguet, die ook professor kunstgeschiedenis is aan de ULB, seksistische en racistische uitlatingen deed tijdens zijn lessen. Ondanks die zware beschuldigingen kondigde Draguet niettemin aan dat hij zich kandidaat zou stellen voor een vierde termijn als directeur van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten.

“Hoewel de laatste maanden moeilijk zijn geweest, zowel voor het personeel van de Koninklijke Musea als voor Michel Draguet zelf, wil ik erop wijzen dat het evaluatieproces geen materiële bewijzen heeft opgeleverd die de beschuldigingen van racisme, homofobie of seksisme staven", verklaarde Vajda daar nog over. Hij kijkt er nu naar uit "deze bladzijde om te slaan".

Selectieprocedure

Nu Draguet is afgevallen als kandidaat voor de functie van directeur van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, zal de selectieprocedure voor de vernieuwing van de directie-generaal van de musea "zo snel mogelijk van start gaan", aldus Dermine nog. Ondertussen heeft Sara Lammens, de huidige directeur-generaal van de Koninklijke Bibliotheek van België, er al mee ingestemd als interim-directeur op te treden.

Michel Draguet zal wel nog steeds actief blijven binnen het federale wetenschapsbeleid als Senior Research Fellow in Heritage bij Belspo. "Zijn opdracht zal erin bestaan transversale projecten te ontwikkelen voor de valorisatie van de federale collectie", zo valt te lezen in het persbericht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Michel Draguet , Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni