MIVB-baas Alain Flausch: 'Ik ben geen man van het geld'
Lees ook: Flausch: ‘Te grote impact van politiek’
Vriend en vijand zijn het erover eens: in elf jaar heeft Alain Flausch (62) de MIVB van een wat stoffige openbaarvervoersmaatschappij in een stevig presterend overheidsbedrijf veranderd. Met ideeën uit de managementswereld en zijn franc parler joeg hij in het begin de vakbonden vaak in de gordijnen, maar achteraf gezien heeft Flausch de MIVB, de grootste werkgever van Brussel, meer dan één dienst bewezen.
Het aantal reizigers is in tien jaar bijna verdubbeld; metro-, bus- en tramvloot zijn vernieuwd, het bedrijf is op een nieuwe leest geschoeid en het openbaarvervoersnet is drastisch hertekend. Er is een eerste aanzet gegeven tot de automatisering van de metro en de uitbreiding van het metronet. Maar de belangrijkste graadmeter van het succes van de MIVB is misschien nog de dekkingsgraad. Die geeft aan hoeveel eigen inkomsten de MIVB heeft. Onder Flausch is de dekkingsgraad gestegen van 36 procent in 2000 naar bijna 53 procent vorig jaar. Dat scheelt een flinke slok op de borrel voor de Brusselse belastingbetaler.
Flausch had ongetwijfeld graag in schoonheid willen eindigen bij de MIVB, maar een mooi afscheid is het niet geworden. Op de persconferentie voor zijn afscheid kon hij zijn verbittering nauwelijks verbergen.
Flausch wilde erkenning voor zijn werk. Liefst in klinkende munt. Sinds 2005 lag een vraag tot opslag op tafel van de raad van bestuur van de MIVB. Die weigerde. De relaties tussen Flausch en de MIVB verslechterden zienderogen.
Flausch verdient 180.000 euro per jaar. Dat is veel, maar niet exorbitant. Het is iets minder dan wat de CEO's van de De Lijn en TEC verdienen en de helft van wat de drie NMBS-directeurs binnenslepen. Toch gaat het voor Flausch niet alleen over geld: "Ik ben geen man van het geld. Anders had ik niet voor de MIVB gekozen. Zelfs een schouderklopje kon er niet af."
Ook politieke bemoeienissen liggen ten grondslag aan zijn vertrek. Volgens de CEO is de druk uit de Brusselse regering hand over hand toegenomen en wordt het steeds moeilijker om de MIVB te runnen als een autonoom overheidsbedrijf.
Flausch vertrekt op een moment dat de MIVB in volle onderhandeling is over een nieuw beheerscontract. Dat maakt het ontslag extra pijnlijk. Het is nu aan de Raad van Bestuur om snel een nieuwe CEO te vinden. Vraag is of die, na de kritiek van de voorbije jaren op Flausch, nog een politiek onafhankelijk persoon zal durven te kiezen. Vice-voorzitter van de raad van bestuur Ridouane Chahid (PS) verklaarde vast al een CEO te willen die "weer menselijkheid kan brengen in het bedrijf". Hij ontkende zelf kandidaat te zijn.
Lees meer over: Samenleving , Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.