MIVB: minder geweld, veel seponeringen
De MIVB pakt uit met een daling van het aantal agressiefeiten tegen reizigers op bus en tram van negen procent tussen 2012 en 2011. Voor geweld tegen veiligheidsagenten zou het aantal agressiefeiten niet significant gedaald zijn. Daar komt nog bij dat sinds april 2012, 45 nieuwe agenten werden aangeworven bij de MIVB. Deze veiligheidsagenten hebben geen klassieke politiebevoegdheden, maar kunnen bij misdrijven op het openbaar vervoer wel ingrijpen in afwachting van de komst van de politie. Bij de Brusselse Federale Spoorwegpolitie zijn er sinds april 2012 95 agenten bijgekomen. De Spoorwegpolitie opereert op het trein- en metronet. Dat brengt het aantal personen bevoegd voor veiligheid en ordehandhaving op 135 meer dan een jaar geleden. Die sterke stijging is onder meer het gevolg van de dood van Iliaz Tahiraj, de MIVB-inspecteur die begin april vorig jaar doodgeslagen werd bij het uitoefenen van zijn functie. Federaal minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) beloofde toen zeventig extra agenten, uiteindelijk zijn het er dus meer geworden.
Het proces tegen de verdachte die Tahiraj doodsloeg, heeft nog niet plaatsgevonden. De jongeman zal zich moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank. Hij riskeert vijf jaar cel.
Wat hoog blijft, is het aantal seponeringen van gewelddelicten in het gerechtelijke arrondissement Brussel. In 2011 bedroeg het aantal door het parket geseponeerde zaken voor misdrijven tegen personen, zoals slagen en verwondingen en doodslag, 15.921 zaken op een totaal van 19.545 afgehandelde zaken. Dat wil zeggen dat maar liefst tachtig procent van zulke delicten zonder gevolg blijft, meestal omdat de dader onbekend is en blijft voor het gerecht. Dat percentage geldt ook voor het totale aantal seponeringen. In 2011 werden 122.960 zaken afgehandeld door het Brusselse parket, waarvan 100.280 werden geseponeerd. Ook hier geldt dat de daders onbekend zijn voor het gerecht, en dat ook blijven. De cijfers komen van de website van het Openbaar Ministerie. Ten opzichte van vorig jaar zijn die percentages ook niet gedaald. In april 2012 publiceerde deze krant de cijfers van het openbare ministerie voor 2010, en toen bedroeg het totale aantal seponeringen en het aantal seponeringen bij gewelddelicten ook tachtig procent. Voor kleine misdrijven wordt er tegenwoordig wel steeds meer ingezet op administratieve sancties, die door gemeenten worden uitgeschreven, niet door het gerecht.
Naar aanleiding van de dood van Iliaz Tahiraj interviewde Brussel Deze Week vorig jaar de Gentse criminoloog Paul Ponsaers. Die zag het geweld in onze samenleving toenemen. Een jaar later wordt zijn bevinding tegengesproken door VUB-criminologe Els Enhus, die wel waarschuwt voor geweld 'om de kick', en het falen van de overheid aan de kaak stelt. "Telkens er verkiezingen zijn, wordt veiligheid een thema, en daarna hoor je er niets meer over," zegt Enhus. Lees hier het interview.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.