De gemeente Sint-Jans-Molenbeek lanceert het platform "Solidarité 1080 Solidariteit" om behulpzame vrijwilligers te linken aan buurtbewoners in nood. "Op deze manier kunnen we de acties veilig coördineren."
Molenbeek lanceert platform om solidariteitsacties te coördineren
Lees ook: Oppositie zorgt voor quorum bij installatie Molenbeeks schepencollege door afwezige PS'ers
"We bleven maar telefoontjes en mails krijgen van buurtbewoners die iets wilden doen voor hun kwetsbare naasten,” klinkt het bij Rachid Barghouti, woordvoerder van Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux. (PS) “Met het platform kunnen we de vrijwilligers die willen helpen informeren hoe ze dit veilig kunnen doen, en ze linken aan mensen die extra hulp nodig hebben. Dit kan gaan om boodschappen doen, een auto ter beschikking stellen of maaltijden aan huis leveren.”
“Het principe is simpel,” legt Barghouti uit. "Via een link, die we onder andere deelden op de Facebookgroep van onze wijk I Like Molenbeek, kunnen vrijwilligers een formulier invullen. We slaan hun gegevens op in een database en coördineren de hulp naar al wie het nodig heeft. We houden hierbij rekening met verschillende parameters. Een voorbeeld: wanneer iemand hulp nodig heeft in de buurt van Zwarte Vijvers, gaan we ook een vrijwilliger sturen die daar in de buurt woont. Dat vermindert het risico op besmetting.”
10.000 Brieven
Volgens Barghouti is het platform een succes: “Gisteren gingen we online, nu al hebben we 80 registraties. Er zitten zelfs verenigingen bij die gratis maaltijden aan huis willen leveren. Om de kwetsbare doelgroep ervan bewust te maken dat er hulp is als zij het nodig hebben, hebben we alle gepensioneerden in Molenbeek een gepersonaliseerde brief geschreven met een nummer dat ze kunnen bellen in geval van nood. De 10.000 brieven gingen gisteren op de post.”
Mondmaskers
Het platform doet ook een oproep aan mensen met kennis van naaien. “We hebben materiaal gekocht om mondmaskers te maken, nu hebben we gewoon nog mensen nodig die de stoffen aan elkaar kunnen naaien.”
Molenbekenaars die hulp willen aanbieden of in nood zijn kunnen bellen naar dit nummer: 02 600 74 44
Klik hier om je aan te melden als vrijwilliger via het formulier van de gemeente.
De Molenbeekse jongeren van De Foyer maakten zelf al een instructiefilmpje om andere jongeren en buurtbewoners te informeren. Bekijk het filmpje hieronder. Let wel: het advies om bij het buitengaan een mondmasker te dragen, geldt alleen voor mensen die zelf al ziek zijn en met een mondmasker kunnen voorkomen dat anderen besmet worden.
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Moureaux , Catherine Moureaux , solidariteitsacties , corona
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.