Molenbeek zet 14 ‘Sterren’ in de bloemetjes: 'Dat barst hier van het potentieel'

AV, JDK
13/05/2022

Na een jaar afwezigheid is de uitreiking ‘Sterren van Molenbeek’ weer helemaal terug. Het gala vindt vrijdagavond voor de tweede keer plaats. Tijdens de plechtigheid wordt het talent en de energie in de kijker gezet van persoonlijkheden en verenigingen in Molenbeek. BRUZZ zet de laureaten op een rijtje, en sprak met enkelen onder hen.

‘Molenbekenaars’ die in de bloemetjes worden gezet, zijn: bokser Mohamed Boulef, sociaal restaurant Les Uns et les Autres, Assia Mezraoui (oprichtster van @Bubbletech en Community Builder van @FemmesFières), Youssef Kaddar (opvoeder bij tehuis ‘Les Acacias’ en Youtube-ster), Molenbeek Solidaire, voetbalclub RWDM, danser en choreograaf Serge Aimé Coulibaly, eeuwfeestvereniging ‘Les Anciens 13’, voetballer Anouar Ait El Hadj, kunstenares Laure Prouvost, Innovative Solutions (een Molenbeekse start-up gespecialiseerd in applicaties), voetbalclub RWDM Girls, stadskwekerij Microflavours en directeur van de Bozar, Sophie Lauwers.

RWDM Girls: meer dan een voetbaploeg

Een van de laureaten is eigenlijk een grote familie, namelijk de RWDM Girls. Na een prachtig seizoen speelde zowel de Molenbeekse vrouwen van de A- als B-ploeg kampioen in hun reeks - respectievelijk 1ste provinciale en 2de provinciale. Voor de eerste ploeg betekent dat volgend jaar nationaal voetbal. Bovendien is in de grootste vrouwenploeg van het land meer dan 50% van de speelsters afkomstig uit Molenbeek en dat op een totaal van 350 leden.

image00051.jpeg

| Zeven speelsters van RWDM poseren op een rode achtergrond in voetbaltenue.

Tania Dekens, voorzitster van de RWDM Girls, is ontzettend trots op “haar meisjes”. “Het is heel belangrijk voor de speelsters, want het is een vorm van erkenning die voetbal overstijgt.” Ze is er ook van overtuigd dat RWDM Girls meer dan alleen een sportclub is. “Het is een sociaal project. De meisjes worden heel goed omkaderd en ook de families krijgen steun. Zo houden wij bewust het lidgeld heel laag en voorzien wij huiswerkbegeleiding voor de jonge speelsters. De oudere leden bieden wij soms stages aan binnen onze club.”

"Onze werking is een promotie voor de gemeente"

Tania Dekens, voorzitster RWDM Girls.

Dekens is ook zeker dat de club het imago van Molenbeek kan verbeteren. “Onze werking werd bijvoorbeeld beloond met een documentaire op Play Sports, en ook andere media pikten ons verhaal op. Allemaal promotie voor de gemeente.” De werking wordt ook steeds professioneler. “In de toekomst hopen wij op een eigen infrastructuur.”

Op de ceremonie zal een delegatie van beide kampioensploegen aanwezig zijn, helemaal in voetbaloutfit.

Sophie Lauwers: mijn steentje bijdragen

Naast sport is ook de cultuursector vertegenwoordigd op de uitreiking. Sophie Lauwers, directeur-generaal van BOZAR, wordt naast de andere 13 sterren ook in de bloemetjes gezet. “Ik was enorm vereerd toen ik het nieuws vernam van de burgemeester. Echt waar. Ik vond dat echt fantastisch omdat ik mijn steentje wil bijdragen aan het geheel der dingen - ook op professioneel vlak. Wanneer ze vragen waar ik woon zeg ik ‘Molenbeek’ omdat ik dat belangrijk vind om mee te geven. Als er dan andere mensen ook van daar zijn, creëert dat direct een band.”

1794 SophieLauwers-01

| Sophie Lauwers voor haar Bozar.

Lauwers woont al 25 jaar in Molenbeek en vindt dat de gemeente goed vooruit gaat op verschillende niveaus, voornamelijk op urbanistisch vlak. “Onze straat was vroeger een smalle tweerichtingsstraat, die hebben ze helemaal heraanlegd en er zijn ook bomen geplant. Dat was hier vroeger allemaal niet en dat doet de omgeving goed.”

"Dat barst hier langs alle kanten van het potentieel"

Sophie Lauwers, Directeur Generaal BOZAR

Met haar job, bij BOZAR, wil Lauwers graag de Molenbekenaar naar daar halen. Geen gemakkelijke klus als je het haar vraagt, maar ze gelooft erin. “Het is een groot werkpunt binnen mijn mandaat, maar als ik dan zie dat dit stukje bij beetje lukt, maakt mij dat enorm blij. Zo hebben we vorig jaar hier een tentoonstelling gemaakt over Phillippe Vandenberg, die zijn atelier in Molenbeek had. Het ging over zijn wandelingen tussen zijn atelier en Molenbeek zelf, omdat hij dit vaak deed. Molenbeek is toch veel meer dan de meeste mensen denken. Ik ben blij dat ik als directeur-generaal van BOZAR ook daarvoor iets kan doen, ik vind dat belangrijk want hier zijn zoveel vriendelijke, intelligente en empathische mensen.”

Voor de toekomst van Molenbeek verwacht ze nog heel veel. “Dat barst hier langs alle kanten van het potentieel.”

Microflavours: weerspiegeling van Molenbeekse opportuniteiten

Een derde laureaat is Microflavours, de verticale saladekwekerij van jonge Brusselaars Tom Wilgos en Dario Vunckx. Ook zij vinden het een enorme erkenning. “Wij zijn actief in de horecawereld, waar het iedereen voor zich is en weinig complimenten worden uitgedeeld. Het is altijd fijn als de buitenwereld dat wel doet”, geeft Wilgos toe.

thumbnail_206e2081-e0a8-4c78-b269-2e80f48c399f.jpg

| Dario Vunckx (links) en Tom Wilgos (rechts) aan het werk in hun verticale boerderij.

Hun microgroenten en salades zagen het eerste licht in Sint-Agatha-Berchem, maar in de zomer van 2019 verhuisden de twee ondernemers naar Molenbeek, in de voormalige Belle-Vue-brouwerij onder het MIMA. Een werk van lange adem. “Wij hebben die kelder, met heel wat vochtproblemen, eigenhandig omgebouwd tot verticale boerderij. Dat nam in totaal acht maanden in beslag.”

"Projecten zoals het onze tonen dat Molenbeek ook opportuniteiten heeft"

Tom Wilgos, oprichter Microflavours.

“De gemeente zag ons graag komen, omdat wij ook actief inzetten op sociale tewerkstelling.” Bovendien denkt Wilgos ook dat hun bedrijf de mogelijkheden van Molenbeek extra in de verf zet. “De gemeente is niet altijd even positief in de media verschenen. Projecten zoals het onze tonen dat Molenbeek ook opportuniteiten biedt.”

Microflavours kon op steun van de gemeente rekenen bij hun opstart, zo huren ze het pand aan een meer dan schappelijke prijs. Wilgos en Vunckx geven daarom graag iets terug. “Wij organiseren regelmatig bezoeken aan onze boerderij, ook voor lokale scholen en verenigingen.” In de toekomst willen ze daar nog extra op inzetten, om de Molenbekenaar en bij uitbreiding de Brusselaar te tonen wat mogelijk is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Sterren van Molenbeek , gemeentehuis Molenbeek , gala-avond

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni