| Imkers in actie in het Jetse Laarbeekbos (archiefbeeld).

Molenbeekse imkers mogen geen materialen uitwisselen na vaststelling bijenziekte

JP
© BRUZZ
07/08/2023

Imkers in en rond Molenbeek mogen geen materialen uitwisselen, nadat de bijenziekte 'Europees Vuilbroed' werd vastgesteld.

De bijenziekte is niet gevaarlijk voor mensen, maar verzwakt de bijenvolken. "De bacterie achter Europees Vuilbroed valt bijenlarven aan in bijenkasten, wat resulteert in het uitsterven van de hele bijenkolonie doordat de populatie zich niet kan vernieuwen," legt een woordvoerder van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) uit.

Aangezien de verspreiding van de bacterie voornamelijk plaatsvindt door het delen van bijen en bijbehorende materialen tussen imkers, is er een beschermende perimeter ingesteld. Imkers binnen de schutkring moeten de ziekte als ze die opsporen, melden bij het FAVV.

Daarnaast moeten ze zorgvuldig omgaan met hun materiaal en het niet uitlenen aan andere imkers. Dat betekent een tijdelijke stop op uitwisselen of verkopen van bijenkolonies en koninginnen, net als van korven, of gereedschappen.

Noël De Schrijver, een ervaren imker, legt uit aan VRT dat de ziekte zich kan verspreiden via materialen, maar ook tijdens een proces genaamd 'roverij'. Dat betekent dat vreemde bijen andere bijenkasten binnendringen om nectar te stelen. Verzwakte bijenkasten worden vaak het eerst aangevallen, wat leidt tot verdere verspreiding van de ziekte.

De perimeter zal naar verwachting na enkele weken worden opgeheven. De Schrijver benadrukt dat een goede imker aandacht moet blijven schenken aan de gezondheid van zijn bijen en dat hij zorgvuldig selecteert welke bijen hij voor zijn kolonie kiest. Hij geeft ook het advies om bijen in quarantaine te plaatsen om ziektes te voorkomen.

De ziekte heeft mogelijk een impact op de totale bijenpopulatie in de stad. Ook het afgelopen jaar was zwaar voor de Brusselse bijen: zo'n 35 procent kwam de winter niet door, vergeleken met 10 procent tijdens normale jaren. Toch benadrukt De Schrijver dat bijen het over het algemeen heel goed doen in een stad als Brussel, vanwege de aanwezigheid van de parken en bloemen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni