Imker honing BRUZZ 1565

Brusselse imkers willen kleinschalige honingkasten behouden

CD
© BRUZZ
07/12/2022

De Brusselse imkers organiseren woensdagnamiddag om 14 uur een folkloristische processie aan het Albertinaplein. Daarmee willen ze de Brusselse regering nogmaals wijzen op het belang van bijenteelt in het gewest, een dossier waar al langer discussie over bestaat.

In 2020 besliste minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) dat er geen honingkasten meer toegelaten zouden worden in Natura 2000-gebieden. Volgens studies van de ULB en het gewest zouden honingbijen uit de korven het voedsel van wilde bijen in de buurt roven. De wilde bijen hebben zo onvoldoende eten. Omdat ze een belangrijke rol spelen in de bestuiving van veel planten, bedreigt dat de biodiversiteit in het gewest. In Brussel werden er volgens Leefmilieu Brussel zo'n 140 verschillende soorten wilde bijen waargenomen.

Het verbod viel in slechte aarde bij Bruxelles m’abeilles, de Koninklijke Maatschappij van de Bijenteelt van Brussel en Omstreken. “De imkers waren niet betrokken bij die beslissing”, zegt Roland Jacobs van Bruxelles m’abeilles. “We vonden het ondemocratisch en hebben dan een petitie gestart. De minister heeft zijn woorden toen teruggetrokken en besloot om alle betrokken partners samen te brengen om tot een beslissing te komen.”

Bedreigde insecten

Wilde bijen zijn al langer dan vandaag bedreigd. Volgens verscheidene Europese onderzoeken is het aantal insecten in minder dan 30 jaar met meer dan 70 procent afgenomen. “Maar het klopt niet dat het verdwijnen van wilde bijen de schuld van honingbijen is”, zegt Jacobs. “Tot die conclusie zijn we uiteindelijk ook gekomen na enkele rondetafelgesprekken. Om de insecten te behouden is er in de eerste plaats meer groen nodig, zodat ze voldoende voedsel hebben. Daarnaast zijn pesticiden en de klimaatproblematiek twee grote oorzaken.”

Bovendien moet er volgens de imkervereniging een kadaster komen van het aantal bijenkasten. “Meten is weten. We kunnen niet zeggen dat er te veel zijn als we niet eens weten hoeveel er in totaal zijn”, zegt Jacobs.

“We verdedigen geen industrie. We zijn geen lobby van honing, maar natuurliefhebbers"

Roland Jacobs, Bruxelles m’abeilles

De voorbije twee jaar waren er verschillende rondetafelgesprekken met alle betrokken partijen, waaronder minister Maron, Leefmilieu Brussel, wetenschappers, vertegenwoordigers van de bijenteelt en natuuronderzoekers. Daaruit kwam een akkoord: grote bijenhallen worden afgeraden, maar een kleinschalige bijenteelt (twee tot vier kasten) blijft overal in het gewest toegestaan, ook in beschermde natuurgebieden.

Nu wordt de laatste hand gelegd aan de teksten. “De nieuwe strategie voor insectenbestuivers zal op 15 december aan de Brusselse regering worden voorgelegd”, volgens Simon Vandamme, woordvoerder van minister Maron. Meer informatie kon hij nog niet geven.

De Brusselse imkers blijven zich ondertussen mobiliseren voor de goedkeuring van het akkoord. “Het heeft twee jaar geduurd om tot een akkoord te komen, dus we blijven attent”, zegt Jacobs. Daarom organiseren ze om 14 uur een processie. De imkers zullen in het gezelschap van hun patroonheilige Sint Ambrosius van het Albertinaplein tot Manneken Pis stappen, die voor de gelegenheid een imkerpak draagt. “We verdedigen geen industrie. We zijn geen lobby van honing, maar natuurliefhebbers”, benadrukt Jacobs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , honingbijen , honingkasten , wilde bijen , imkers , Bruxelles m’abeilles

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni