Veel politie en veel soldaten met grote geweren. Dat hebben de 14 kinderen uit de zesde klas van basisschool de Windroos onthouden van de afgelopen dagen. Hun school ligt middenin Oud-Molenbeek, niet ver van metrohalte Zwarte Vijvers. 'Er is de hele tijd politie, overal in de wijk.' Maar ook: 'België moet een beetje neutraal blijven.'
Molenbeekse klas: 'Wij willen geen Derde Wereldoorlog'
“Mijn broer las zaterdagochtend op zijn gsm dat er aanslagen waren in Parijs. Ik heb meteen de televisie aangezet”, zegt Daniël. “Je had natuurlijk wel Charlie Hebdo, maar dit keer waren er veel meer doden. De daders zijn wel hetzelfde, dat is IS. Die willen de macht overal ter wereld.”
“Ze willen dat iedereen in de wereld moslim wordt, maar iedereen heeft zijn eigen god”, vinden hij en zijn klasgenoot Hicham.
“Ik ben zelf ook moslim en in ons heilige boek staat dat je niemand mag doden. Maar de mannen van IS lezen en begrijpen dat anders”, zegt Bassil.
Waarom er zo veel politie op straat is? “Er zijn terroristen van IS overal”, zegt Aya. “En er is er nog eentje vrij, die Salah Abdeslam, en die zoeken ze.” Daniël en Sirine voelen zich heel wat veiliger door al die politie-aanwezigheid.
Siham vertelt wat de school heeft gedaan in reactie op de wereldwijde media-aandacht voor Molenbeek. “We hebben een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aanslagen. We hebben ook een w.w.w.-schema opgesteld. Daarin proberen we te antwoorden op alle vragen die je over de aanslagen kunt stellen. Het is eigenlijk geen echt w.w.w.-schema want er zit ook een h- in: wie, wat, waarom, wanneer en hoe?”
De Molenbekenaars zijn ongerust, op straat praat iedereen over IS. Aya’s moeder wilde haar gisteren voor het eerst in jaren afhalen aan de schoolpoort. De moeder van Amira laat haar nu de boodschappen doen, terwijl ze zelf in de deuropening op de uitkijk staat voor mogelijke terroristen op straat.
“Na de school lopen de leraars nu een stukje met ons mee naar huis”, vertelt Sarah. “We wonen bijna allemaal vlakbij de school, ze brengen ons dus bijna tot thuis.”
Salah Abdeslam, buurtkind
'“Er is de hele tijd politie, overal in de wijk. Ook aan de moskee achter de school, want Salah Abdeslam ging daar altijd bidden”, zegt Firdaws.
Aya’s oudere broer zat in de klas met Salah Abdeslam. “Mijn broer zegt dat het niet helemaal waar is wat ze over hem vertellen. Dat hij lief is wanneer hij dat wil.”
De vader van Samia is dan weer bevriend met Abdeslams vader. “Zijn vader zegt dat hij een lieve jongen was toen hij opgroeide, maar dat hij nu helemaal van het juiste pad is geraakt.”
Waar de kinderen zelf bang van zijn? “Een Derde Wereldoorlog.” “Pope Francis heeft gezegd dat dit het begin is van de Derde Wereldoorlog”, zegt Daniël.
“Ik denk niet dat het een Derde Wereldoorlog is, IS is een kleine troep, die kunnen geen grote oorlog maken”, vindt Bassil. “Ik volg het nieuws, want ik vind het interessant. Frankrijk is ons buurland en er waren ook mensen uit Molenbeek bij betrokken. Achter ons huis bij station Ossegem zijn een paar dagen geleden drie mannen gevangen genomen en gestorven.”
'België moet neutraal blijven'
Bassil: “De kans is klein dat zo’n aanslag hier ook gebeurt. Ze willen vooral grote landen bombarderen en België is een klein land. Maar het moet stoppen. Het Europese parlement moet er iets aan doen. Ze moeten naar Syrië gaan, ze moeten Frankrijk helpen.”
Daar zijn Samia en Soufia het niet mee eens: “België moet een beetje neutraal blijven, geen geallieerde zijn (sic). Niet met IS samenwerken, en ook niet met Frankrijk. Niet meedoen met die oorlog in Syrië.”
“Ik begrijp niet goed waarom de Fransen zo snel na de aanslagen bombardementen in Syrië hebben uitgevoerd”, zegt Siham. “Als je niet goed nadenkt, kunnen er toch onschuldige mensen sterven?” Sirine: “Ik heb op het internet een filmpje gezien van een jongetje dat sterft door een vliegtuigbom, dat was heel erg.”
Woensdag was er een actie op het Gemeenteplein, zegt Farah. “Er waren veel mensen daar om Frankrijk te helpen, en veel journalisten om te tonen dat dat zo was. En ze wilden ook tonen dat wij niet bang zijn.” Wat ze daarvan vindt? “Het is een goed idee om te tonen dat we niet bang zijn.”
Aanslagen Parijs
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Aanslagen Parijs
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.