| Volgens Ali stonden er zeker honderd mensen aan te schuiven.

Molenbeekse vreemdelingendienst overspoeld door aanvragen

VT
© BRUZZ
08/02/2019

Door een overbevraging van de Molenbeekse vreemdelingendienst worden er vanaf 14 januari slechts veertig tickets voor nieuwe dossiers en honderd tickets voor lopende dossiers verdeeld. Een doctoraatsstudent uit Iran moest vier keer terugkeren vooraleer hij een ticket te pakken kreeg. “Dit is totaal respectloos.”

Ali woont al vier jaar in Brussel en werkt als doctoraatsstudent aan de VUB. Hij probeert al een tijdje om zijn identiteitskaart te verlengen en wettelijk samen te wonen met zijn vriend. Maar dat gaat niet over een leien dakje. “Ik ben net voor de vierde keer naar het gemeentehuis gegaan. Deze keer stond ik er al om twintig over zeven, maar er stond al een lange wachtrij.”

Rond de middag kon Ali dan toch geholpen worden. “Maar ik heb lang in de koude moeten staan, en heb jonge gezinnen met kinderen gezien die ook uren hebben moeten wachten. Echt onmenselijk,” zegt hij.

Nieuw systeem

Op de website van de gemeente staat een 'belangkrijke' (sic) aankondiging waarin uitgelegd wordt dat het aantal beschikbare tickets vanaf 14 januari beperkt wordt.

“Er zijn sinds het begin van het jaar nieuwe regels van kracht voor onder andere Bulgaren en Roemenen. Zij komen daarom massaal naar onze dienst, maar ook naar die van andere grote gemeenten zoals Brussel-Stad en Anderlecht,” legt bevoegd schepen Olivier Mahy (MR) uit.

“We merkten bovendien dat mensen die in de andere gemeenten niet snel geholpen werden, naar ons kwamen. Daarom hebben we beslist om een beperkt aantal tickets uit te delen. Zo kunnen we vermijden dat mensen in de wachtrij staan maar dan toch met lege handen naar huis moeten.”

Aan het feit dat er ’s ochtends vroeg al lange wachtrijen zijn, kan de gemeente weinig doen, laat Mahy nog weten. “Dan is het gemeentehuis gewoonweg nog niet open.” Hij laat weten dat er een procedure opgestart is om twee extra mensen aan te werven.

'Tijd dringt'

Ali overweegt alvast drastische maatregelen. "Als ik mijn administratie niet op tijd geregeld krijg, zal ik geen geldige identiteitskaart hebben en hier vastzitten. Dan kan ik niet eens meer terug naar huis. Ik denk er dus over om te verhuizen," besluit hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , vreemdelingendienst , Olivier Mahy

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni