De Brusselse zakenman Aldo Vastapane is dinsdag op 97-jarige leeftijd overleden, zo bericht de Franstalige krant La Libre op basis van meerdere bronnen uit de omgeving van de baron. Vastapane maakte fortuin met onder meer het Manhattanproject in de Noordwijk en de invoer van Martini en Mercedes. De geboren Molenbekenaar was ook lange tijd eigenaar van restaurant Maison du Cygne op de Grote Markt, dat hij in 1959 opende.
'Monsieur Martini' Aldo Vastapane overleden op 97-jarige leeftijd
Aldo Vastapane werd op 1 februari 1926 geboren in Sint-Jans-Molenbeek. Hij was de zoon van geëmigreerde Italianen die begonnen met de invoer van de aperitieven van Martini in België. In eerste instantie hield ook hij zich bezig met de verkoop van sterke dranken. Dat leverde hem de bijnaam 'Monsieur Martini Belgique' op.
Later investeerde hij in zeer diverse sectoren. Zo opende hij in 1959 restaurant La Maison du Cygne op de Brusselse Grote Markt en importeerde hij auto's van de merken Simca en Mercedes-Benz.
In de vastgoedsector maakte Vastapane vanaf de jaren 50 fortuin. Samen met Charly De Pauw en Ado Blaton was hij een van de 'betonbaronnen' die van de Brusselse Noordwijk een nieuw Manhattan wilden maken, met de steun van vriend en ex-premier Paul Vanden Boeynants.
Taxfreeshops
In 1958 kreeg zakenman Vastapane het gegeerde monopolie op de verkoop van tax free-producten op de luchthaven van Zaventem. Zijn winkels droegen de naam 'Skyshops'. Daar kruiste het pad van Vastapane dat van 'rijkste Belg' Albert Frère. Skyshop kwam onder de controle van de holding Distripar, dat de luxe-activiteiten van Frère groepeerde. Aldo Vastapane werd ook minderheidsaandeelhouder van Distripar.
De banden met Albert Frère gingen nog verder. Zo was Vastapane een tijdlang bestuurder bij GBL, de centrale holding van Frère met participaties in de luchthavenbeheerder van Zaventem en in SN Brussels Airlines. Ook was Aldo Vastapane mede-aandeelhouder van Interparking, dat de parkings op de luchthaven van Zaventem beheert.
Taxfreeshops had Vastapane ook in Zuid-Afrika, waar de magnaat ook twee wildparken had. In Congo bezat hij samen met Georges Forrest een van de grootste landbouwbedrijven. Vastapane onderhield er destijds goede banden met Mobutu.
Via zijn bedrijf Belgian World Airlines nam Vastapane in 2002 de noodlijdende chartermaatschappij Sobelair over. Het werd een van de zeldzame mislukte deals in het zakenleven van Vastapane. In 2004 werd het voormalige charterfiliaal van Sabena failliet verklaard.
Koningin Paola
Van Vastapane wordt gefluisterd dat hij ooit een relatie had met koningin Paola. Kwatongen dichtten hem zelfs het vaderschap van prins Laurent toe. Het weerhield hem er niet van een adellijke titel te verwerven. In 2006 werd Aldo Vastapane baron.
In de herfst van zijn leven stond hij veel minder in de schijnwerpers. Vastapane werd 97 jaar en laat twee kinderen na uit een eerste huwelijk.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Economie , aldo vastapane , Noordwijk , La Maison du Cygne