Staatssecretaris voor asiel en migratie Sammy Mahdi (CD&V) roept de burgemeester van Molenbeek Catherine Moureaux (PS) op om het tentenkamp dat op haar grondgebied is ontstaan te verbieden.
Moureaux negeert vraag Mahdi om tentenkamp te verbieden
"Het regularisatiebeleid is correct en menselijk ," zegt staatssecretaris voor asiel en migratie Sammy Mahdi naar aanleiding van het nieuwe tentenkamp dat gisteren is ontstaan aan de Ninoofsepoort in Molenbeek.
"Vorig jaar organiseerden actievoerders een actie in de Begijnhofkerk in Brussel. Vandaag lijkt een nieuwe actie om een ander regularisatiebeleid te eisen, zich te organiseren in een park in Molenbeek," klinkt het in een persbericht. Mahdi roept burgemeester Catherine Moureaux (PS) daarom op om dit tentenkamp niet toe te laten. "Uiteraard heeft iedereen het recht om politieke actie te voeren, maar dit hoeft niet door mensen in een tentenkamp onder te brengen."
"Al wie hier onwettig verblijft en niet vlucht voor oorlog of vervolging komt in aanmerking om individueel opgevolgd te worden binnen de ICAM-procedure," aldus het kabinet-Mahdi. "Daar bespreekt de terugkeerbegeleider welk duurzaam toekomstperspectief de persoon zonder papieren heeft. Wie hier onwettig verblijft, wordt begeleid richting terugkeer." Mahdi heeft de burgemeester aangeboden om iedere persoon zonder papieren individueel te begeleiden via de recent opgerichte terugkeerbureaus.
Oekraïne
Sammy Mahdi: “De migratieregels zijn duidelijk en het is vooral belangrijk dat deze nageleefd worden. Ook de procedure voor regularisatie is duidelijk. Ondertussen werken we verder aan snellere procedures en gecontroleerde migratie. Het uniek loket zorgt voor een snelle behandeling van aanvragen voor arbeidsmigratie. Buitenlandse studenten die hier studeren kunnen hier nu een jaar een job zoeken. Het beleid is niet tegen migratie, alleen moeten de regels wel nageleefd worden.”
“De vergelijking die actievoerders maken tussen Oekraïners en mensen die hier onwettig verblijven uit veilige landen is bijzonder triest. Dat er een verschil is tussen een Oekraïner die vlucht voor de bommen en mensen die uit een veilig land hier onwettig zijn en papieren eisen, lijkt me nogal vanzelfsprekend.” zegt Mahdi nog.
Vooral afkomstig uit Marokko
In het dossier van de hongerstakers is er intussen een beslissing in 397 van de 446 aanvragen voor regularisatie. 218 van die beslissingen, over 251 mensen, werden al verstuurd. Dat gebeurt pas na een positieve woonstcontrole. Veruit de meesten - 191 - kregen een negatieve beslissing. Van de hongerstakers was volgens het kabinet-Mahdi meer dan 90 procent afkomstig uit Marokko, Tunesië of Algerije, landen met een lage beschermingsgraad.
Dat laatste maakt volgens de actievoerders aan de Ninoofsepoort niets uit. "De behandeling moet voor iedereen gelijk zijn, of je nu blond of bruin haar hebt, uit Oekraïne of uit Afrika komt", zegt Saïd, een van de actievoerders.
Met 160 andere mensen zonder papieren bezette Saïd tot voor kort een leegstaand gebouw van KBC aan de Havenlaan. Daar moesten de mensen vertrekken, waarna ze besloten hadden om een tentenkamp op te zetten.
'Symbolische actie'
De groep sans-papiers van het leegstaande KBC-gebouw bundelde de krachten met l'Union pour la Regularisation, het collectief achter de hongerstaking van afgelopen zomer, en La Voix des Sans-papiers, een collectief dat al meer dan tien jaar door Brussel trekt om leegstaande gebouwen te kraken.
"Het is in de eerste plaats onze bedoeling om te tonen dat wij mensen zonder papieren er zijn", zegt Saïd. "Het is een symbolische actie en we hebben toestemming van de gemeente om hier nog tot en met zondag te blijven. Daarna zien we wel."
Moureaux tolereert
Burgemeester Catherine Moureaux (PS) is niet van plan om in te gaan op de vraag van Mahdi om het tentenkamp te ontruimen. Moureaux bevestigt dat het tentenkamp tijdelijk getolereerd wordt.
"Sinds er een staatssecretaris voor Asiel en Migratie is, stel ik vast dat de politieke vertegenwoordigers die deze functie uitoefenen niet kunnen stoppen met het ongeluk van de ene tegenover het ongeluk van de ander te zetten. Dat is zeer schadelijk voor de sociale samenhang", vindt Moureaux.
"Ik begrijp dat zijn werk moeilijk moet zijn vandaag. Mijn taak is om de veiligheid en de rust te verzekeren op het grondgebied van Sint-Jans-Molenbeek. Dat is mijn job, die doe ik en ik heb niemand anders nodig om te zeggen wat ik moet doen. Dit kamp wordt getolereerd in de komende dagen."
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , tentenkamp , Ninoofsepoort , mahdi , Catherine Moureaux
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.