Kersvers burgemeester van Molenbeek Cathérine Moureaux (PS) reageert voor het eerst voor de camera op wat er volgens haar tijdens de oudejaarsnacht in Molenbeek fout liep. Dat deed ze bij VRT. Volgens haar "waren er genoeg agenten" en begon het als een manier van feesten die escaleerde.
Moureaux over oudejaarsrellen: 'Blijkbaar is dit manier om te feesten'
In het interview met Terzake legt burgemeester van Molenbeek Catherine Moureaux (PS) uit hoe de rellen begonnen. "Het eerste wat ze deden was een vuurtje stoken met een kerstboom. Daarna was het aan de vuilnisbakken", legt ze voor de camera van VRT uit.
Ook zo elders in Europa
"Ik stel vast dat dit een manier is om te feesten in Frankrijk, België, Duitsland en Denemarken. Als wij geen feest organiseren, organiseert de jeugd zijn eigen feest", klinkt het. "Dan loopt het uit de hand en wordt het iets anders. Dat is niet normaal."
Op deze uitspraken reageerde Jong N-VA Brussel al door zelf een "feest" te organiseren op 31 januari aan Zwarte Vijvers. "Omdat deze jeugd hoopt dat het volgend jaar eens anders kan", klinkt het bij Jong N-VA.
Volgens de burgemeester is een deel van de verklaring voor de oudejaarsrellen ook terug te vinden in "een revolutionair klimaat". "Protest van de gele hesjes, extreemrechts, die beelden hebben een groot effect op onze jeugd. Er heerst een klimaat van revolte."
'Voldoende agenten'
Moureaux bedankt ook de ordediensten, die volgens haar de problemen snel onder controle hadden. Er waren meer politieagenten gemobiliseerd dan vorig jaar en dat was meer dan voldoende volgens haar. Al zijn er wel getuigen die zeiden dat het erg lang duurde eer de politie aanwezig was.
Moureaux richt zich vooral naar minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). Die opperde enkele dagen geleden nog dat de oplossing voor dit soort problemen een eengemaakte politiezone is. De voorbereiding en planning schoten volgens hem tekort.
Volgens Moureaux ligt het probleem niet daar, maar bij de systematische onderfinanciering van haar politiezone. “Nu hebben wij slechts 60 euro per inwoner voor onze politiezone, waar het gemiddelde in België 96 euro is."
Ook collega-burgemeester van Brussel-Stad Philippe Close (PS) liet zich al uit tegen zo’n eengemaakte poilitiezone.
“Als wij geen feest organiseren, dan maken de jongeren zelf hun eigen feest.”
'Daders straffen'
Tijdens de rellen was Moureaux in het buitenland en dat lokte heel wat kritiek uit. "Na de dood van mijn vader was ik op nieuwjaarsnacht met vakantie", zegt ze. Volgens haar waren de rellen, enkele weken na het begin van haar burgemeesterschap, "een beetje ontregelend, misschien zelfs verrassend."
Hoe dan ook wil ze de conclusies van het onderzoek afwachten. "Misschien krijgen we dan een andere versie te zien. We zullen garanderen dat het onderzoek grondig gevoerd wordt en de daders gestraft worden."
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Politiek , rellen , Catherine Moureaux , pieter de crem
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.