Moureaux: 'Politieke campagne op de nek van Molenbeek'
Volgens Moureaux is de berichtgeving over de problemen van BBDO en Mortierbrigade gebaseerd op leugens. "In de Vlaamse media is consequent sprake van twee bedrijven die willen verhuizen," zegt de burgemeester in De Morgen. "Klopt niet, het ene blijft gewoon waar het zit. En het andere had al langer verhuisplannen omdat ze te klein behuisd zitten. Er is vanwege Mortierbrigade nooit enige klacht tot bij ons gekomen. Ze zeggen ons nu dat ze zelf verveeld zitten met de draai die dit debat gekregen heeft. Dit gaat om leugens. Allemaal leugens."
De problemen van de voornoemde reclamebedrijven worden zwaar opgeblazen, klinkt het. "Ik praat die feiten niet goed, maar u heeft de bewakingsagent van die firma toch zelf gehoord op Terzake? In zijn logboek stonden één à twee incidenten per maand genoteerd. Bon, over wat hebben we het dan? Waar is het grote samenlevingsprobleem? We zijn er nog niet maar de Maritiemwijk was er tien jaar geleden veel slechter aan toe."
De burgemeester kan anderzijds niet ontkennen dat zich een probleem stelt. In de Maritiemwijk is onlangs ook een nieuwbouw met sociale woningen vernield. "Ik ontken niet dat we in dat deel van die wijk met een probleem zitten. Maar dan nog hebben we het over een mini-quartier, een paar straten groot. Ik stoor me aan het amalgaam dat gemaakt wordt van Molenbeek als 'nieuwe Bronx'. In onze gemeente wonen 94.000 mensen, rijk en arm. In totaal zijn er drie à vier kleine buurten, waar de zaken wat delicater liggen."
'Ribaucourt is mijn nachtmerrie'
Moureaux ontkent met klem dat hij om electorale of ideologische redenen zou nalaten om hard op te treden in bepaalde buurten. "Ik ben in Brussel misschien wel de burgemeester die bij zijn politie het hardst aandringt op een strenge aanpak. Van alle Brusselse politiezones gebeuren de meeste arrestaties in onze zone. Er is in dit land ook geen burgemeester die meer vzw's afsluit dan ik. Dat de verdachte theehuizen en vzw's na verloop van tijd weer vrolijk opengaan, kan ik niet verhelpen. Burgemeesters hebben enkel de bevoegdheid voor een tijdelijke sluiting."
"Weet u, ik zal u in mijn hart laten kijken. Ribaucourt is een nachtmerrie voor mij, en het zal voor de volgende burgemeester nog altijd een nachtmerrie zijn. We arresteren daar bij het kruispunt aan het metrostation dagelijks delinquenten, maar het haalt geen zier uit. Er komen altijd anderen terug."
Volgens Moureaux is ook de kritiek dat Molenbeek niets doet voor de middenklasse onterecht. "Het gaat net beter met Molenbeek. Er is zwaar geïnvesteerd in de probleemwijken en in de kanaalzone raakt de sociale mix hersteld door renovatie en nieuwbouw. Brussel staat voor een grote demografische uitdaging en van die spectaculaire bevolkingsgroei krijgt Molenbeek meer dan zijn deel. Daar zijn veel nieuwkomers bij, maar ook jonge gezinnen. De PS is geen partij van armoezaaiers. Zeggen dat wij de middenklasse verwaarlozen uit electoraal motief is pure intoxicatie."
Tot slot haalt de burgemeester uit naar CD&V en N-VA. "De partijen die de herfinanciering van Brussel, en dus ook meer geld voor de politie, tegenhouden, hanteren nu de megafoon om van Molenbeek een crimineel getto te maken," aldus Moureaux. "Er wordt hier een politieke campagne gevoerd op de nek van Molenbeek."
'Te weinig politie'
Opvallend: in een reactie aan La Capitale minimaliseert Moureaux de problemen helemaal niet. "Er zijn enorme problemen in de Maritiemwijk en de situatie is de laatste jaren verslechterd," klinkt het bij de PS'er, die verder de nadruk legt op het gebrek aan agenten. "De politie doet wat ze kan maar ik beschik over te weinig politiemensen. Ik heb dertig federale agenten gevraagd aan Binnenlandse Zaken maar heb er maar één gekregen. Het probleem is ook dat Molenbeek amper nieuwe rekruten aantrekt. De gemeente is te moeilijk voor de meeste debutanten."
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.