Roel Leemans BRUZZ 1530

Al voor de vierde keer organiseert Muntpunt het feest van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel. Opnieuw staat de dans centraal. “Maar sinds vorig jaar is er ook weer een stevig aanbod van Nederlandstalige activiteiten,” zegt Roel Leemans, interimdirecteur van Muntpunt.

Waarom dans als centrale thema op 11 juli?
Roel Leemans:
De vorige Vlaamse minister voor Brussel, Pascal Smet (SP.A), heeft hier destijds voor gekozen. Op zijn verzoek hebben wij het evenement Brussel Danst op touw gezet, voor de eerste maal in 2013. Dansen en feesten hebben natuurlijk veel gemeen. Met dans vallen bovendien alle taalobstakels weg. Ook toeristen en anderstalige Brusselaars kunnen meedoen en dat doen ze ook. Tijdens de Dance Battles en op het feestje ‘s avonds hoor je veel Frans en Engels.

De huidige Vlaamse minister voor Brussel, Sven Gatz (Open VLD), heeft Brussel Danst overgenomen. Maar er zijn ondertussen wel wat aanpassingen in de programmatie.
Leemans:
Na de eerste editie van Brussel Danst kwam er kritiek uit Vlaamse hoek dat er geen link meer was met de Vlaamse Gemeenschap. vandaar die aanpassingen. We gaan nog resoluut voor dans, maar we combineren dat met een stevig Nederlandstalig aanbod op de Grote Markt. Radio 2 zendt sinds vorig jaar de Vlaamse top-100 uit van op de Grote Markt. En ‘s avonds zal Bart Peeters er optreden. Ook de naam van het evenement legt nu de link met 11 juli. Het is ‘Vlaanderen Feest. Brussel Danst’ geworden

Wat worden de hoogtepunten?
Leemans:
Bart Peeters wordt zeker een publiekstrekker. Daarnaast zijn er ook weer de Dance Battles en de Block Party op het Muntplein. We hopen op goed weer. Nieuw dit jaar is Milonga, tangodans in de Spiegelzaal van het Brussels parlement. Ook nieuw is de deelname van de Beursschouwburg. Daar worden ‘s middags oude Vlaamse kinderseries vertoond zoals De Kat en Merlina. ‘s Avonds spelen Vlaamse muzikanten het repertoire van Claude François.

Ook organiseren jullie sinds vorig jaar weer wandelingen.
Leemans:
Ja, en met groot succes. Er zijn al vijfhonderd inschrijvingen, vooral van Vlamingen van buiten Brussel. Onder hen heel veel Oost- en West-Vlamingen. Ze zeggen dat ze nu weer een reden hebben om naar Brussel te komen. En dat is toch ons doel: Vlamingen naar Brussel krijgen, zeker op 11 juli.

Is het een feest- of een strijddag?
Leemans:
Het is een feest, maar het moet duidelijk zijn dat het het feest is van de Vlaamse Gemeenschap. Daarom hangt die dag de Vlaamse Leeuw uit aan het Broodhuis en op het Muntplein. Her en der staan infostands. En voor de festiviteiten beginnen, wordt er een bandje gedraaid met de Vlaamse Leeuw. Maar ons programma omvat geen speeches. Het is niet meer de 11 juli van twintig jaar geleden. Bettina Hubo

11 juli 2016

Maandag is het feest. Vlamingen herdenken de Guldensporenslag. Met dank aan Hendrik Conscience. Maar hoe vieren de Brusselaars die dag? We vroegen het aan elf mensen met een mening, van Bart Maddens tot Abou Jahjah. Dat en meer nieuws over de Vlaamse Feestdag vind je in het dossier hieronder.   

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , 11 juli 2016

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni