Vlaams parlementslid Peter Persyn (N-VA) stelde woensdag in het Vlaams parlement aan Brusselminister Sven Gatz (Open VLD) vragen bij de overheveling van 49 Franstalige rusthuizen naar de GGC. 'Elk van die rusthuizen krijgt maar 240 euro voor de vernederlandsing', kaart de N-VA aan.
N-VA: ‘240 euro per Brussels rusthuis voor vernederlandsing’
Vorige week keurde het Brussels Parlement een ordonnantie goed die het mogelijk maakt om rusthuizen met een vergunning van de Franse Gemeenschapscommissie gelijk te stellen met een GGC-vergunning. Maar veel Nederlandstalige politici zijn ongerust over de werkelijke tweetaligheid van die rusthuizen.
In het Brussels parlement hebben vijf parlementsleden - van Groen, Vlaams-Belang en N-VA - zich onthouden van de stemming over de ordonnantie en de kwestie bereikt nu ook het Vlaams Parlement. "Wij maken ons serieuze zorgen over het respect voor de tweetaligheid in de rusthuizen die worden overgedragen", stelde Vlaams parlementslid Peter Persyn (N-VA) woensdag tijdens de plenaire vergadering.
"Er werden concrete acties ondernomen: het lanceren en coördineren van functionele taallessen voor het verzorgend personeel van de rusthuizen", klonk de repliek vanuit Open VLD-hoek. Maar dat is niet genoeg, zegt N-VA.
38.000 euro
"Het budget dat de GGC vrijmaakt voor het vernederlandsen van de Brusselse rusthuizen is niet verhoogd in vergelijking met vorig jaar", zegt Brussels parlementslid Liesbeth Dhaene (N-VA). "Dat is nog altijd 38.000 voor alle 158 Brusselse rusthuizen, of 240 euro per rusthuis, om van een Franstalige naar een tweetalige werking over te stappen."
Terwijl slechts 2 van de 49 rusthuizen die van de Franse gemeenschapscommissie naar de GGC werden overgeheveld ook effectief tweetalig zijn, weet Dhaene. "In principe mocht die overheveling gewoon niet plaatsgevonden hebben, want de GGC is enkel bevoegd voor tweetalige rusthuizen."
Eén inspectiebezoek
Nu het Brussels parlement de ordonnantie heeft aangenomen, kunnen die rusthuizen toch erkend worden als GGC-rusthuis. "Maar de ordonnantie zegt niet dat dat automatisch gebeurt. Daarom hebben we ons onthouden in plaats van tegen te stemmen", aldus Dhaene.
Voor N-VA gaat het om een eenvoudig principe. "Elke Nederlandstalige moet binnen een Brussels rusthuis verzorgd kunnen worden in het Nederlands." En het toezicht op de naleving van die tweetaligheid lijkt gebrekkig. "Tussen 2014 en 2017 was er maar één inspectiebezoek", klinkt het nog.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Rusthuis , rusthuizen , taalwet , GGC
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.