N-VA parlementsleden Gilles Verstraeten (Brussels parlement), Annabel Tavernier (Vlaams parlement) en Sigrid Goethals (Federaal parlement) hebben een actieplan rond taal in de Brusselse ziekenhuizen opgesteld. Het tragische incident van het overlijden van baby Cisse uit Denderleeuw in een Brussels ziekenhuis, is voor hen de druppel die de emmer doet overlopen.
N-VA stelt actieplan 'Taal in Ziekenhuizen' voor
Gilles Verstraeten is vanuit het Brussels Parlement al langer bezig met de problematiek. "We hebben zelf ook al een Brussels actieplan voorgesteld in de vorm van een resolutie, maar die werd helaas weggestemd, ook door de Vlaamse meerderheidspartijen Groen, Open VLD en Vooruit", betreurt hij. Zijn voorstellen sloegen vooral op het taalbeleid in de ziekenhuizen zelf: ieder ziekenhuis moet voor Verstraeten een gedetailleerd taalactieplan hebben, met duidelijke monitoring en verplichte lessen.
Daarnaast vereist de wet nu "dat op iedere MUG en ambulance minstens één Nederlandskundige aanwezig moet zijn. Maar slechts 30% van het personeel van de Brusselse Dienst Dringende Medische Hulpverlening is van de Nederlandstalige taalrol, en dus vertrekken er zelfs naar de Vlaamse rand ambulances met geen enkele Nederlandskundige aan boord. Ofwel moet het aantal Nederlandstaligen dus omhoog, ofwel moeten de Franstaligen stomweg op taalcursus", aldus Verstraeten.
Annabel Tavernier volgt als Brusselse in het Vlaams parlement het taalbeleid van de Vlaamse regering: "We doen vanuit Vlaanderen met het Huis van het Nederlands en via allerlei ondersteuningsmaatregelen echt het absolute maximum, we hebben leerinstrumenten en op maat gemaakte cursussen ontwikkeld, maar als de Brusselse ziekenhuizen niet mee willen en de Brusselse regering ook niets doet heeft dat niet veel zin".
Ze wijst erop dat Benjamin Dalle (CD&V) als Vlaams minister het recht heeft om aan te schuiven aan de Brusselse regeringstafel voor gemeenschapsmateries, zoals zorg. "Maar dat gebeurt vandaag niet. Als Elke Van den Brandt (Groen) op de koop toe haar gezondheidsbevoegdheid niet opvolgt en alles aan Alain Maron (Ecolo) overlaat, dan verdedigt niemand nog de Nederlandstaligen en Vlamingen in Brussel of uit de rand." Ook zou voor haar het klachtenmechanisme versterkt en bekender moeten worden.
Kamerlid uit de Vlaamse rand Sigrid Goethals (Kamerlid) stelt dat het probleem met de taalwetgeving iedere keer hetzelfde is: "als je er geen sancties aan verbindt, sta je eigenlijk toe dat men de wet permanent met de voeten treedt." Voor haar moeten er dan ook financiële gevolgen zijn in de federale wetgeving rond de ziekenhuizen: "Je zou via het Budget Financiële Middelen de financiering van de ziekenhuizen die onvoldoende inspanningen leveren voor een degelijk taalbeleid kunnen korten, en zo sanctioneren".
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Gezondheid , brusselse ziekenhuizen , tweetaligheid Brusselse ziekenhuizen , Gilles Verstraeten , Brusselse N-VA , ziekenhuisplan