N-VA: 'Verhuis gemeentehuis Sint-Joost is megalomaan'

EVC
© brusselnieuws.be
12/06/2013
De ambtenaren van de gemeente Sint-Joost verhuizen in de loop van 2014 van het huidige gemeentehuis naar het Ethiasgebouw in de Sterrenkundelaan. Een maand nadat Ecolo-Groen det plan heeft bekritiseerd, schiet nu ook de N-VA met scherp. "Een megalomaan project", zegt de plaatselijke afdeling. Volgens burgemeester Kir (PS) is de verhuis noodzakelijk omdat het huidige gebouw te krap zit en om energie te besparen.

De Vlaams-nationalisten vrezen dat de aankoop, waar acht miljoen euro voor begroot is, de gemeentefinanciën bedreigt. "Burgemeester Emir Kir zuigt met het project de gemeentekas leeg […]. Raar want de inwoners van Sint-Joost vragen geen verhuis", zegt voorzitter Lieven Tack van N-VA Sint-Joost.

Het huidige gemeentehuis bestaat deels uit een beschermd neoklassiek gebouw uit 1868 aan de Sterrenkundelaan 12, en deels uit een minder opvallende uitbreiding op nummer 13.

'Gemeentehuis is energievreter'
Emir Kir verdedigt de verhuis om verschillende redenen. "Eerst en vooral zitten de diensten in het huidige gemeentehuis veel te krap", zegt Kir aan brusselnieuws.be. "De jongste tien jaar is onze bevolking gegroeid van 22.000 naar 28.000 inwoners, en dus is er meer ruimte nodig. Andere reden is dat het bestaande gemeentehuis een echte energievreter is. Omdat het neoklassieke gedeelte beschermd is, mogen we geen dubbel glas plaatsen. Ook de arbeidsomstandigheden voor het personeel laten nu te wensen over. Er is bij voorbeeld geen refter."

De burgemeester en de schepenen blijven in het bestaande gemeentehuis, waar ook een permanente tentoonstellingsruimte komt over de geschiedenis van de gemeente.

Het Ethiasgebouw aan de Sterrenkundelaan 19, dat leeg komt de staan, is volgens Kir wel energiezuinig. De gemeente schreef in de begroting van 2013 een bedrag in van 8 miljoen euro voor de verwerving van het gebouw, hoewel de totale kostprijs volgens de burgemeester nog niet bekend is. "We gaan een deel van het gebouw aankopen, en een ander deel leasen", zegt Kir. "Op termijn worden we volledige eigenaar van het gebouw."

Deels aankoop, deels leasing
Voor de financiering van die operatie rekent de gemeente deels op subsidies van het Gewest (2,9 miljoen zijn aangevraagd, red.) en deels op de inkomsten uit de verkoop van gemeente-eigendommen: de Piramidezaal onder het Rogierplein, het Vredegerecht in de Middaglijnstaat, het gebouw voor de preventiediensten in de Brialmontstraat, een gebouw in de Wauwermansstraat 11 en het gebouw van de Mission Locale. De gemeente raamt de inkomsten uit de verkoop op 5 miljoen euro. Volgens de N-VA is dat een grote overschatting.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni