| Voor het Justitiepaleis hielden vakbondsmilitanten een solidariteitsactie.

Na inval Globe-Aroma: Mounir, uitgebuit en opgesloten

KVDP
© BRUZZ
11/03/2018

Via een onderaannemer werkte Mounir meer dan vier jaar voor de Anderlechtse Haard. “Ik verdiende zes euro per uur”, getuigt hij bij BRUZZ. Een maand geleden werd hij opgepakt door de politie tijdens een controle bij Globe Aroma en sindsdien zit hij in een gesloten centrum. Vrijdag kwam zijn zaak voor de Franstalige arbeidsrechtbank in Brussel op initiatief van het ACV.

“Het is moeilijk”, vertelt Mounir Tahri ons aan de telefoon vanuit 127bis, een detentiecentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Steenokkerzeel. “Dit is geen gesloten centrum, maar een gevangenis”, zegt hij radeloos.

Een maand geleden werd de 46-jarige man van Marokkaanse origine opgepakt door de politie tijdens een controle bij Globe Aroma, een kunstenhuis voor migranten. Sindsdien zit hij, net als kunstenaar Jiyed, vast in een gesloten centrum, waar hij zijn uitwijzing afwacht.

In 2006 kwam Mounir aan in België. Amper twee jaar later begon hij via een onderaannemer te werken voor de Anderlechtse Haard, een sociale huisvestingsmaatschappij. “Ik werkte er voor de schoonmaakdienst”, zegt Mounir, “tot december 2012.” Vier jaar en een half in totaal, een periode die zijn leven sterk heeft beïnvloed.

Zes euro per uur

In 2009 kreeg hij, net als andere sans-papiers, de kans om zijn situatie te regulariseren door aan te tonen dat hij werkte. “Mijn werkgever moest alleen nog een aanvraag indienen om een buitenlandse werkkracht in dienst te nemen”, gaat hij verder. “Maar dat is nooit gebeurd.” Zo verloor Mounir zijn kans op een verblijfsrecht. Bovendien kwam hij dit pas te weten in 2012. “Toen ik werd ontslagen, vernam ik pas wat er aan de hand was.”

“In het begin verdiende ik zes euro per uur”, getuigt Mounir over de werkomstandigheden. Dat is een stuk onder het minimumloon, dat vandaag ongeveer dertien euro per uur bedraagt. “Later verdiende ik acht euro. Ik werkte heel wat overuren, onbetaald, en de laatste vier maanden heb ik zelfs geen loon ontvangen.” Om die redenen is zijn dossier vandaag voor de Franstalige arbeidsrechtbank in Brussel verschenen.

'Uitbuiting'

“Dit is zonder twijfel een geval van uitbuiting”, zegt Eva Maria Jimenez Lamas van het ACV aan BRUZZ. Zij ontmoette Mounir al in 2012 toen hij besloot om vakbondsmilitant te worden. “Hij heeft in zeer slechte omstandigheden gewerkt. Zijn directe werkgever én de Anderlechtse Haard zijn verantwoordelijk.”

Dat Mounir nu is opgesloten en een uitwijzing riskeert, is ook de verantwoordelijkheid van zijn werkgevers, vindt Jimenez Lamas. “Zij zijn nu nog steeds op vrije voeten. Dat is schandalig.”

Het ACV eist dat het loon van de arbeider zonder papieren wordt aangevuld tot het minimumloon. Daarnaast heeft de vakbond ook een Cassatieberoep ingediend voor de vrijlating van de man.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Globe Aroma , sans-papiers , arbeid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni