22/03

Namen van slachtoffers vereeuwigd in metrostation Maalbeek

© Belga
22/03/2019

In het metrostation Maalbeek zijn de namen van de zestien dodelijke slachtoffers van de aanslag op 22 maart 2016 aangebracht op de muur naast het herdenkingskunstwerk van kunstenaar Benoît Van Innis. De namen werden vrijdagochtend onthuld na een ingetogen herdenkingsceremonie met slachtoffers en hun naasten.

De herdenking ging rond 9 uur van start en werd begeleid door een fagotblazer. De muziek maakte bij de zowat vijftig aanwezige slachtoffers en hun naasten emotionele herinneringen los. Er kwamen zelf ook twee slachtoffers aan het woord, die hun ervaringen deelden en ook een verbindende boodschap uitdroegen. "We moeten strijden voor een samenleving die meer tolerant is", zei een van hen.

Beiden bedankten ook de hulpdiensten voor hun "heroïsche daden". Onder meer leden van de politie, brandweer, civiele bescherming en het Rode Kruis waren aanwezig om hun steun te betuigen. De plechtigheid eindigde om 10 uur met een minuut stilte.

Hart onder de riem

Ook Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en de burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) waren van de partij. Ze legden elk een krans neer voor de herdenkingsmuur in het metrostation. Volgens Close was het belangrijk om aanwezig te zijn en zo de slachtoffers en nabestaanden een hart onder de riem te steken. "Niemand kan voorbereid zijn op wat zij meegemaakt hebben. Wij willen tonen dat Brussel hen niet vergeten is."

Herdenking van de aanslag van 22_maart 2016 in het metrostation Maalbeek, drie jaar later, in aanwezigheid van Minister-President Rudi Vervoort en Philippe Close, burgemeester van Brussel-Stad

| Philippe Close, burgemeester van Brussel-Stad, tijdens de minuut stilte in het metrostation Maalbeek.

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) wilde vrijdag eveneens deelnemen aan de ceremonie. "Niet alleen als mens, maar ook als vertegenwoordiger van het openbaar vervoer", aldus de minister. "Je ziet dat het voor de slachtoffers en nabestaanden erg belangrijk is om hier te zijn."

Ook in vertrekhal Brussels Airport

Om 9.30 uur kwamen de familie en naasten samen in de vertrekhal om er in stilte halt te houden aan de gedenkplaat voor de slachtoffers. Om 10 uur werd het muisstil in de vertrekhal en hielden ook de reizigers halt, toen door de speakers de namen van de 16 dodelijke slachtoffers werden afgeroepen, gevolgd door een minuut stilte.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Aanslagen Brussel 2016 , metrostation Maalbeek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni