Nasleep ontslag Mayeur: nationale rel tussen SP.A, PS en Open VLD

SDS
© BRUZZ
10/06/2017

De Samusocial-affaire in Brussel-Stad krijgt op landelijk niveau een politiek staartje. SP.A-voorzitter John Crombez is woedend dat de andere partijen hem verwijten te liegen over een schepenambt voor Mayeur dat ter sprake zou gekomen zijn. Hij wil niks meer met 'het soort politiek' van de PS te maken hebben, en noemt Open VLD in meerdere interviews ‘laffe boeren’. Daar is Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten dan weer verbolgen om.

Niet alleen zijn er bij het ontslag van burgemeester Yvan Mayeur (PS) diepe wonden geslagen tussen de SP.A en de PS, ook tussen de voormalige Nederlandstalige coalitiegenoten SP.A en Open VLD gaapt nu een kloof.

Oorzaak van de discussie zijn de gesprekken in de nasleep van het ontslag van Mayeur. De versies van de socialisten en de andere partijen daarover verschillen. Volgens SP.A werd schepen Ans Persoons gevraagd op te stappen als ze Mayeur niet als schepen aanvaardde – dat bevestigde Persoons zelf vrijdag aan onze redactie.

Ans Persoons: PS en MR vroegen om vergadering te verlaten https://t.co/W8LF10yvlB pic.twitter.com/5hNq5zyX5u

— BRUZZ (@BRUZZbe) 9 juni 2017

"De PS heeft donderdagavond, tussen vijf en acht, bij ons afgetoetst of we dat schepenambt zagen zitten”, zegt Crombez in een interview in Het Laatste Nieuws - en vrijdag ook aan onze redactie. “En daarna heeft Mayeur het zelf nog eens opgeworpen."

Volgens de andere partijen, inclusief PS en Open VLD, is dat een leugen, lag de schepenpiste nooit op tafel en koos de SP.A er zelf voor om uit de coalitie te stappen. Liberaal schepen Els Ampe bleef wel aan de onder­handelingstafel zitten. Eensgezindheid bestaat er volgens De Standaard over het feit dat Mayeur Persoons in de vergadering de huid volschold.

'Mayeur verwijt óns zijn aftreden'
Het zit Crombez bijzonder hoog hoe Persoons en bij uitbreiding zijn partij werd behandeld in die onderhandelingen. Hij heeft het ­helemaal gehad met de PS. "Ik heb geen spijt dat ik niet meer tot die club behoor", zegt hij aan Het Laatste Nieuws en bij de VRT.

“Het grote verwijt van Mayeur naar Ans Persoons? Dat het onze schúld is dat hij moest aftreden, en dat het een schande was dat wij de toestand bij Samusocial lieten onderzoeken. Dat is het soort politiek waar ik niets meer mee te maken wil hebben. Het is niet aan mij om de PS te zeggen hoe ze hun problemen moeten oplossen, of om te oordelen of de houdbaarheidsdatum van Di Rupo en Onkelinx niet overschreden is. Dat is hun ding. Ik kan alles wat er met de PS gebeurt betreuren, maar het moet één keer stoppen. En voor mij was dat: nu, in Brussel.”

"Principes zijn belangrijker dan postjes", zegt Crombez in de krant. "Ik was niet bereid om door middel van oude politieke trucs onze geloofwaardigheid als partij op het spel te zetten." “Ik stel vast dat MR en Open VLD in hetzelfde bedje ziek zijn. Ik heb zelfs een heel ander beeld van Open VLD gekregen: het zijn laffe boeren, die hun rol hebben gespeeld met als enige doel om de bevoegdheden van Ans Persoons onder hen te verdelen.” Op het VTM Nieuws gebruikte Crombez diezelfde formulering.

Doordat SP.A uit de coalitie ligt, moet ze bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 voor het eerst sinds 2006 alleen naar de kiezer in Brussel-Stad.

'Nooit gezien woordgebruik'
"Zijn woordgebruik is nooit gezien", reageert Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. "Nieuwe politiek bereik je niet door te schelden, maar wel door zelf het goede voorbeeld te geven”, laat ze in een persbericht weten. Wie zo wild om zich heen slaat, zou beter in eigen hart kijken. Je kan niet twee keer kwaad weglopen en daarna woedend zijn als anderen wél verantwoordelijkheid nemen."

"Je kunt van mening verschillen, dat kan zelfs scherp zijn. Maar verantwoordelijke politici verschillen beschaafd van mening én onderhandelen aan tafel. Weglopen, schelden en tieren – en in één beweging onnodig alle landbouwers beledigen – is in strijd met de waarden die we allemaal samen moeten verdedigen."

Volgens Rutten zou Crombez zijn pijlen beter op de PS richten: "Open VLD is als partij in de hele Samusocial-affaire op geen enkele manier betrokken en heeft het steeds evident gevonden dat Mayeur en Peraïta zouden opstappen."

Het bestuur in Brussel moet voor haar partij in volle transparantie gebeuren, zegt Rutten. (…) "We zullen dat bovendien doen op een efficiënte manier, met een schepen minder. Harder werken en belastinggeld besparen. Dat is de richting die het bestuur voor Open VLD uit moet."

Persoons: 'Ik verdien 3.500 euro netto'
De mandatenlijst van SP.A, die vrij raadpleegbaar is, laat zien dat de (voormalige) schepen Ans Persoons 13.440 euro per jaar krijgt voor haar functie bij de Brusselse vzw Internationale Jaarbeurs van Brussel. "Dit mandaat, noch de vergoeding die ik daarvoor krijg, zijn een geheim", reageert Persoons daarover bij Het Laatste Nieuws.

"Elke politieke fractie (in de gemeenteraad zitten Vlaamse en Franstalige partijen samen in fracties per politieke kleur, red.) is vertegenwoordigd in die vzw." Philippe Close (PS), de man die Mayeur als burgemeester van Brussel opvolgt, is overigens voorzitter van de vzw. Enkel N-VA (die geen Franstalige tegenhanger heeft) is niet vertegenwoordigd in de vzw Internationale Jaarbeurs.

"Zoals mijn partij voorschrijft, bezet ik maximaal drie mandaten", gaat Persoons verder. "Ik ben - of beter gezegd wás - schepen, en ik zit in de vzw's Internationale Jaarbeurs en de vzw NEO. Die laatste functie is onbezoldigd. Met die vzw's zijn we onder meer bezig met de ontwikkeling van de Heizel, één van de grootste projecten in onze hoofdstad. Mijn werk in deze vzw is transparant en verantwoord. Er wordt écht werk geleverd en ik ga naar alle vergaderingen."

Persoons laat de krant meteen ook weten dat ze na aftrek van alle afdrachten 3.500 euro per maand netto verdient. "Dat is een mooi loon, dat besef ik. Maar in tegenstelling tot collega's van veel andere partijen zetel ik daarnaast niet nog eens in een parlement bijvoorbeeld (zoals schepenen Ahmed El Ktibi (PS), Els Ampe (Open VLD), Mohamed Ouriaghli (PS), Alain Courtois (MR), of Philippe Close (PS) bijvoorbeeld, die laatste heeft beloofd op te stappen in het Brussels parlement nu hij burgemeester wordt, red.).

"Het mag na alle heisa nu niet zijn dat alle mandaten per definitie 'fout' zijn. In dit geval gaat het om een van de grootste projecten van Brussel, dat verdient de nodige aandacht."

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek , Samusocial

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni