Op het Paleizenplein in Brussel is het nationaal defilé naar aanleiding van de Nationale Feestdag iets na 14.00 uur van start gegaan. Opvallende aanwezige in de eretribune is Delphine Boël, die vorig jaar door de rechtbank officieel werd erkend als dochter van koning Albert II. Kroonprinses Elisabeth maakt als leerling-officier van de Koninklijke Militaire School deel uit van de parade.
Nationaal defilé met Delphine Boël in eretribune en prinses Elisabeth in militaire parade
Koning Filip en koningin Mathilde keken duidelijk fier en geëmotioneerd toe toen hun oudste dochter passeerde in de parade. Elisabeth heeft onlangs haar militaire opleiding van een jaar afgerond met een tactisch kamp in Aarlen.
Delphine Boël en haar echtgenoot Jim O'Hare zitten dit jaar voor het eerst op de eretribune naast prins Laurent (zonder echtgenote Claire) en prinses Astrid en prins Lorenz.
Naast de officiële genodigden is er erg weinig volk naar Brussel afgezakt voor de beperkte feestelijkheden voor 21 juli. Vanwege het noodweer en de dag van nationale rouw dinsdag werd beslist dat soberheid het sleutelwoord moest zijn van deze 21ste juli. De nationale feestdag staat dit jaar ook in teken van iedereen die zich in de afgelopen maanden heeft ingezet door de coronapandemie. Vorig jaar was er vanwege de crisis geen defilé.
Leger in overstroomde gebieden
Het aantal troepen in het militaire luik van de parade is dit jaar drastisch verminderd, aangezien heel wat militairen aan het werk zijn in de gebieden die getroffen zijn door de overstromingen. Zo zullen er geen helikopters te zien zijn in het luchtdefilé en ook de detachementen van de land- en medische componenten die ontplooid zijn in het kader van de overstromingen zullen niet deelnemen aan het defilé te voet, noch aan het gemotoriseerd defilé. Ten slotte werd ook de dynamische demonstratie van Defensie geannuleerd om een maximale beschikbaarheid van de eenheden te blijven garanderen, meldde Binnenlandse Zaken.
Er werd dit jaar ook bijzondere aandacht besteed aan de oorlog in Korea, die 70 jaar geleden begon en waar ook de Belgen aanwezig waren. Korea-veteranen en Koreaanse militairen namen deel aan het defilé.
Ook in het civiele luik werd het aantal troepen te voet drastisch verminderd door de inzet op het terrein. Het detachement bestaat uit aspirant-commissarissen van de Nationale Politieacademie en aspirant-inspecteurs van de politieschool in Luik, een van de door de overstromingen zwaarst getroffen regio's. Ze worden begeleid door cadetten van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. Per component nemen ook maar enkele voertuigen mee, net als Luxemburgese, Duitse en Franse voertuigen om de internationale samenwerking te illustreren.
Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Samenleving , defilé nationale feestdag
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.