21 juli is de Belgische nationale feestdag. In heel Brussel vinden er een hele dag lang activiteiten plaats zoals onder meer het militaire en burgerdefilé, Resto national en Feest in het park. De feestdag wordt afgesloten in het Jubelpark met een nationaal concert en het traditionele vuurwerk. BRUZZ geeft een overzicht van de feestelijkheden.
Mosselen, F-16's en vuurwerk: zo viert Brussel de nationale feestdag
Deze nationale feestdag is extra speciaal, want vandaag zit koning Filip exact tien jaar op de troon. En dat viert het land met heel wat activiteiten.
Om 10 uur start het Te Deum in de Sint-Michiels-en-Sint Goedelekathedraal. Daar zullen naast de koning en koningin ook zowat alle andere royals aanwezig zijn om traditiegetrouw de uitvoering van de katholieke hymne van het Te Deum bij te wonen.
Ook een jaarlijkse traditie is het militair en burgerlijk defilé dat om 16 uur plaatsvindt op het Paleizenplein, in aanwezigheid van de koninklijke familie. Het defilé brengt zoals steeds hulde aan alle Belgen die instaan voor de veiligheid. Dat wordt gevierd met demonstraties van land- en luchtmacht, waaronder tien F-16's die in formatie over Brussel vliegen. In totaal nemen ruim 1.300 mensen deel aan het defilé: militairen, oudgedienden van het leger en dit jaar ook leden van de politie- en veiligheidsdiensten.
Prinses Elisabeth en prins Gabriël zullen zelf ook mee defileren, nu ze allebei een opleiding aan de Koninklijke Militaire School (KMS) volgen of hebben gevolgd. Een primeur voor het koningshuis.
(Lees verder onder de video.)
De hele dag lang is er ook Feest in het park, met allerlei activiteiten tussen het Warandepark en het Poelaertplein. Op dat volksfeest spot je niet alleen de koninklijke familie, ook de ministers van de federale regering zakken af naar het Warandepark, mét kinderen.
Feest in het park
In het Warandepark en errond staan een resem gratis activiteiten op het programma, zoals een speurtocht, Belgische concerten, klimmen, danslessen en folkloristische parades. Verder zijn er verschillende infostanden en wie in de buurt is, ziet misschien een ganzenfanfare passeren.
Daarnaast opent ook het federaal parlement uitzonderlijk de deuren voor bezoekers tussen 11 en 19 uur. Op het Koningsplein stelt Defensie haar materiaal en demonstraties voor.
Verschillende musea zijn vanwege de feestdag daarentegen gesloten, maar Bozar en het Muziekinstrumentenmuseum blijven speciaal open voor de gelegenheid.
Op het Zavelplein is er tussen 10 en 19 uur het veiligheidsdorp, waar je een dronedemonstratie kunt volgen of je kan uitleven op een sportparcours. Iets verderop, op het Poelaertplein, vind je tot slot nog het politiedorp.
Resto National
Vanaf 17 uur organiseert de Stad Brussel Resto National op het Vossenplein, waar 2.000 maaltijden geserveerd worden, vooral mosselen-met-friet. Je betaalt er 26 euro mits reservering, of 29 euro ter plaatse. Per maaltijd gaat één euro naar 'Iedereen aan tafel', een initiatief waardoor 250 Marolliens die het minder breed hebben ook mee aan tafel kunnen.
(Lees verder onder de foto.)
Borokov, de Funfare, Mignonettes & Mamygnonettes en Rite et les Martins begeleiden het verteerproces muzikaal. De avond eindigt er met Brussel Zingt vanaf 20 uur. Naar goede gewoonte zingt het hele Vossenplein dan uit volle borst mee met klassiekers in het Nederlands, Frans en Engels.
Jubelpark
De dag sluit af met de concerten 'Happy Belgium' en het traditionele vuurwerk in het Jubelpark. Een rist Belgische muzikanten zal er vanaf 21 uur het beste van zichzelf geven onder begeleiding van een orkest: Ozark Henry, Mentissa, Gustaph, Colt, Paul Michiels, RORI, Axelle Red, Daan, Amber Broos, Loïc Nottet, Camille en Hamza.
In het Jubelpark, met ook foodtrucks, bars en toiletten, kun je al vanaf 19 uur terecht.
Het absolute slotakkoord van deze nationale feestdag is er om 23 uur met een laser-, licht- en vuurwerkshow op de achtergrond van de triomfboog. Zowel de concerten als de vuurwerkshow zijn live te volgen op tv.
Vervoer
Heel wat straten en tunnels zullen afgesloten zijn in het centrum. De politie vraagt dan ook om niet met de auto naar Brussel te komen.
Alle activiteiten zijn bereikbaar met het openbaar vervoer. Er worden extra trams en bussen ingelegd, en op verschillende lijnen wordt ’s avonds langer gereden.
Voor wie met de fiets komt, kan die gratis parkeren in de bewaakte Cycloparking aan de voet van de Kunstberg.
Aan het Jubelpark is geen parkeergelegenheid voor auto's, wel is een fietsenstalling voorzien in de Blijde Inkomstlaan.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , nationale feestdag , defilé nationale feestdag , Te Deum , Jubelpark , Warandepark