Afvalophalingsdienst Net Brussel aanvaardt vanaf volgende week maandag enkel nog biologisch afbreekbare zakken met het eigen logo of dat van het Gewest voor het verzamelen van tuinafval. Het wil de oude niet-reglementaire plastieken groene zakken ook uit de markt halen en vraagt aan de Brusselaar om ze leeg mee te geven in de witte zakken voor huishoudelijk afval.
Net Brussel verplicht gebruik van biologisch afbreekbare zakken voor tuinafval
Sinds 1 januari 2018 zijn de plastic groene zakken voor tuinafval niet langer reglementair. Toch stelt Net Brussel vast dat deze nog vaak worden gebruikt. Het afvalverwerkingsbedrijf zal deze tijdens ophaalrondes vanaf maandag 8 juni evenwel niet langer gevuld meenemen. Enkel de biologisch afbreekbare groene zakken zullen nog opgehaald worden.
“De oude zakken zijn niet composteerbaar en daardoor niet milieuvriendelijk. Een verdere verwerking ervan kan het gewest zijn milieuvergunning kosten en bedreigt zo de recyclage van tuinafval in de stad. Het is de bedoeling om deze zo snel mogelijk uit circulatie te halen. Daarom vragen we aan iedereen die er nog heeft liggen om ze leeg in de witte vuilniszakken voor huishoudelijk afval te gooien," aldus woordvoerder Etienne Cornesse.
De niet-reglementaire zakken zijn te herkennen aan het ontbreken van een logo van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of Net Brussel zelf. Ze zijn dus gemaakt uit plastic en niet zelden bedraagt hun inhoud meer dan 60 liter.
(lees verder onder de afbeeldingen)
Terugbetaling of omwisselen van oude zakken niet mogelijk
Het is niet mogelijk om een overschot aan zakken te ruilen voor nieuwe exemplaren of ze terugbetaald te krijgen. De nieuwe zakken (60 liter) zijn in rollen van tien te koop in alle supermarkten, doe-het-zelfzaken, tuincentra en sommige kleine handelszaken.
Om te vermijden dat de zakken vergaan of uiteenvallen voor de ophaling ervan wordt gevraagd om volle zaken te bewaren op een droge en koele plaats, maar wel met een vochtige ondergrond. Dat moet fermentatie van het gras vermijden en vroegtijdige ontbinding van de zak voorkomen.
Daarnaast raadt Net Brussel ook aan om voldoende lucht aan de zak te laten en tuinafval niet langer dan twee weken bij te houden. Voor takken van bomen en struiken is een zak niet verplicht, zolang het geheel goed is samengebonden.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , groenafval , Net Brussel , afvalophaling
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.