Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) is het een kwestie van weken vooraleer alle asielzoekers van het kraakpand in de Paleizenstraat opgevangen zullen worden door Fedasil. Dat vertelt ze in een interview met krant La Libre.
Nicole de Moor: ‘Alle asielzoekers Paleizenstraat zullen komende weken worden opgevangen’
Een gebouw in de Paleizenstraat wordt al wekenlang bezet door meer dan honderden asielzoekers. De meest recente screening van de bewoners heeft uitgewezen dat de meeste aanwezigen inderdaad asielzoekers zijn. 735 van de 784 mensen heeft daardoor recht op opvang bij Fedasil.
Donderdag trok burgemeester van Schaarbeek Cécile Jodogne (DéFI) bovendien aan de alarmbel. Ze vraagt een federale oplossing voor de ‘catastrofale en onmenselijke situatie’ in haar gemeente. In een gesprek met La Libre zegt de Moor dat het een kwestie van weken is.
“Ik kan er geen datum op plakken, want ik weet niet hoeveel gezinnen er morgen of overmorgen in ons land aankomen. Ik weet dat we het proces kunnen versnellen, maar ik kan geen datum geven. Maar het gaat sneller dan wat we in het begin gepland hadden,” klinkt het. Op de vraag van de krant of we in weken of maanden moeten tellen, antwoordt de staatssecretaris kort, maar helder: "in weken".
"Mijn aanwezigheid daar zou het probleem niet oplossen."
In hetzelfde interview zegt de Moor dat ze het gevoel van burgemeester Jodogne volledig begrijpt. “Ik ben erg bezorgd voor alle mensen die daar zijn. Het duurde even om de eerste 312 mensen te evacueren, want we hebben ook voldoende plaatsen nodig voor gezinnen met minderjarige kinderen en voor de niet-begeleide minderjarigen die elke dag in België aankomen.”
“Dankzij de paar honderd extra plaatsen die we de afgelopen weken hebben kunnen creëren, zal de ontruiming van het pand in de Paleizenstraat worden versneld. De komende weken zullen alle asielzoekers door Fedasil worden opgevangen.”
Nog niet ter plekke geweest
Nog in het interview geeft de Moor aan dat ze zelf niet op bezoek geweest is in de Paleizenstraat. “Ik ben daar nog nooit geweest en ik denk dat mijn aanwezigheid daar het probleem niet zou oplossen. Mijn prioriteit is te werken aan oplossingen voor de mensen die daar wonen. Daarheen gaan, omringd door camera's, is misschien een beetje makkelijk.”
“Anderzijds ben ik de eerste staatssecretaris voor Asiel en Migratie die bij het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) heeft gewerkt. Ik heb urenlang interviews gehouden met vluchtelingen, ik ken hun verhalen. Dat ik niet persoonlijk naar de Paleizenstraat ga, betekent niet dat ik niet weet hoe moeilijk hun parcours is.”
Dwangsommen
De Moor geeft ook aan dat ze het betreurt dat deurwaarders spullen van Fedasil in beslag mogen nemen. Het agentschap voor de opvang van asielzoekers werd vorig jaar veroordeeld tot dwangsommen omdat het asielzoekers niet kon opvangen, maar betaalde die dwangsommen niet.
“Ik ga geen commentaar geven op de beslissingen van de rechters, maar ik betreur deze situatie. Ik vind het eerlijk gezegd heel moeilijk om ermee te leven, vooral voor het personeel dat bijna twee jaar heeft gewerkt om opvangplaatsen te creëren in een zeer moeilijke context.”
“Maar eerlijk: ik kan geen 30.000 euro per maand betalen aan asielzoekers, want daarmee krijg ik de situatie niet onder controle. En ik wil de situatie zo snel mogelijk onder controle krijgen, dus daarom geef ik prioriteit aan het creëren van extra capaciteit. Dit zijn zeer moeilijke beslissingen.”
Lees meer over: Brussel , Schaarbeek , Samenleving , Nicole De Moor , Paleizenstraat , fedasil