Niet iedereen is tevreden met de nieuwe ophaalkalender voor afval. Voor sommige burgers die ’s avonds werken is het onmogelijk om hun zakken op de juiste uren buiten te zetten. "Wat moet ik doen? De zakken in een ander gedeelte van de stad dumpen? "
Niet thuis om afval buiten te zetten? Vraag het aan de buren, adviseert Net Brussel
Sinds 15 mei geldt een nieuwe ophaalkalender: zakken moeten nu 's middags of ’s avonds worden buiten gezet. Op veel plekken is er een periode van zes uur voorzien, tussen 18 en 12 uur. Maar in sommige straten is die periode veel korter. Zo heeft Wouter uit Sint-Gillis slechts twee uur de tijd.
Dat stelt hem voor problemen, zo zegt hij tegen BRUZZ. De zakken buitenzetten moet tussen 18 en 20 uur gebeuren, maar hij vertrekt van huis om 14.30 en keert pas rond 23.00 uur terug van zijn werk. Hij ziet daardoor slechts enkele opties: de zakken vroeger buitenzetten, of ze in een ander deel van de gemeente dumpen, of het afval meenemen naar zijn werk. Maar Wouter vindt geen enkele optie een volwaardig, laat staan wettig alternatief.
In een eerste reactie adviseert Net Brussel aan Wouter om aan de buren te vragen om de zak buiten te zetten of 's avonds bij thuiskomst te checken of de ophaalwagen al gepasseerd is. Zo niet, dan kan hij alsnog de vuilniszakken vlug op de stoep zetten.
In een uitgebreidere reactie laat Net Brussel weten dat de afvalophaling voor 2017 plaatsvond van 18.00 tot 18.30 uur. Sindsdien is de controle al aanzienlijk verlengd. Hoewel er geen directe oplossing is, is het huidige tijdstip het resultaat van compromissen tussen de standpunten van de gemeenten.
'Meer voordelen dan nadelen'
Brussels minister van Netheid, Alain Maron (Ecolo) erkende eerder al dat de avondophaling voor sommige mensen lastig kan zijn, vooral voor degenen die laat werken en hun afval niet voor 20 uur buiten kunnen zetten. Hij benadrukte toen dat "geen enkel systeem perfect" is en dat de nadelen van de veranderingen niet opwegen tegen de voordelen.
Het zou een verbetering betekenen van de netheid, doordat de zakken minder lang op de stoep staan. Fietsers en voetgangers kunnen makkelijker passeren, en ook is het voor de schoonmakers makkelijker om te werken als de zakken al weg zijn. Als de rondes naar de avond worden verschoven, zouden die bovendien meer geluidsoverlast veroorzaken.
Wouter betreurt het gebrek aan een echte oplossing, zoals containers onder de grond. "Het lijkt een kleinigheid, maar er zijn waarschijnlijk nog duizenden mensen in een gelijkaardige situatie." Wouter wil daarom terug naar het oude systeem.
Dit artikel kwam tot stand dankzij een tip van een lezer. Nieuws melden kan via Whatsapp (0489-988.988) of via het formulier op onze website.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , oranje zak , afval , Alain Maron , gewijzigde ophaalkalender