BXL Academy lanceert met Made in Bruxsel een langlopend migratiefestival. Het festival telt 10 thema-avonden, die telkens een andere migratiegolf uit de geschiedenis van de stad belichten. “Het begon al met Vlamingen en Walen.”
Nieuw migratiefestival Made in Bruxsel trekt langs cultuurhuizen
Brussel is niet op een dag gebouwd, integendeel. “Migratiegolven van expats, latino’s, gastarbeiders hebben de stad gemaakt tot wat ze is,” zegt professor Eric Corijn van BXL Academy. Samen met het Centre Bruxellois d’Action Interculturelle (CBAI) zijn zij bezieler van Made in Bruxsel.
“Made in Bruxsel wil die migratiegeschiedenis in de verf zetten. Klemtoon ligt niet op het land van oorsprong, wel op Brussel als stad van aankomst. Waarom zijn die mensen naar Brussel gekomen? En in welke context?” vervolgt Corijn.
Old school asielzoeker Marx
Tussen 26 januari en 4 mei 2018 strijkt het festival tien avonden lang neer in verschillende cultuurhuizen in Brussel, waar telkens een andere migratiegolf centraal staat. Dat gaat van expats over gastarbeiders tot old school asielzoekers zoals Karl Marx of Paul Verlaine. “Eind 19de eeuw was België een zeer liberaal land. Mensen op de vlucht voor repressie konden in Brussel terecht,” aldus Corijn.
Op 26 januari start Made in Bruxsel, slotvoorstelling is 4 mei in Bozar. De openingsavond belicht de eerste migranten van Brussel: de Vlamingen en de Walen.
“Brussel is als stad gegroeid tijdens de Industriële Revolutie, vanaf 1850. Het is toen dat de mensen hier in de fabrieken zijn komen werken uit pakweg Limburg of de Ardennen. Maar dat wil niet zeggen dat ze graag in Brussel waren. Ook destijds is het samenleven niet altijd harmonieus verlopen.”
‘Vernieuwing vanuit verschil’
Elke avond bestaat uit drie luiken: een academische uiteenzetting, een panel met getuigen en een artistieke bijdrage. Eric Corijn: “Het panel bestaat uit getuigen van de migranten zelf; waar mogelijk nodigen we zowel de eerste als de laatste generatie uit.”
De artistieke bijdrage wil zeker niet gewoon traditionele kunst of muziek uit de regio van oorsprong brengen. “We willen net tonen hoe die artistieke uitingen in Brussel verwerkt zijn tot iets nieuws,” aldus de professor.
Dat brengt Corijn meteen tot de rijkdom van Brussel: “Het is intussen de meest diverse, kosmopolitische stad van Europa. Dus we kunnen zo gemakkelijk culturele en intellectuele kruisbestuivingen aangaan.”
“Die mengvorm, waarbij verschillen samenvloeien en iets nieuws proberen te maken, dat is wat Brussel zo bijzonder maakt. En dat zouden we eigenlijk veel meer moeten vieren.”
De migratiegolven naar Brussel
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Events & Festivals , De migratiegolven naar Brussel , Eric Corijn , BXL Academy , CBAI , Bozar , migratie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.