Er strijkt een nieuw publiek neer in het Maximiliaanpark. “Mensen vertellen ons dat ze door de overheid hier naartoe worden gebracht van overal in het land. Het zijn vaak mensen die al lange jaren in Europa zijn, vaak in Calais. Ze hebben geen hoop meer om in het Verenigd Koninkrijk te geraken en zijn veel harder dan de mensen die we hier gewoon zijn.” Dat zegt Mehdi Kassou van het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen.
Nieuw wanhopig publiek in Maximiliaanpark
Maandagochtend schoot de politie op een man die een politieagent had aangevallen met een mes. Het gaat om een 43-jarige Belg van Egyptische origine, die vermoedelijk dakloos is. De man raakte buiten zichzelf toen politieagenten transmigranten in en rond het Maximiliaanpark wekten en hen verzochten om op te krassen. Hij zwaaide met een mes en weigerde het te laten vallen, ook na gebruik van pepperspray, maar hij viel een politieagent aan.”
De politieagent was lichtgewond, de neergeschoten man werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, zei de politie van Brussel-Elsene.
'Geïsoleerd feit'
Vorige week woensdag was er ook al een dodelijke steekpartij in de buurt van het Noordstation. De politie van Brussel-Elsene zei toen dat ze geen escalatie van geweld opmerkte, idem dito bij de politie van de zone-Noord die wel sprak van grote spanningen in de wijk rond het Noordstation.
Toen werd er nog gesproken over een geïsoleerd feit. Kassou daarentegen haalde aan dat er gevechten waren losgebarsten tijdens de avondlijke voedselbedeling: “De politie van Brussel stuurt de transmigranten naar het Noordstation, waar andere agenten hen terugsturen naar het Maximilaanpark. Als je zoveel volk op een kleine oppervlakte samenbrengt, brengt dat heibel met zich mee."
"Als je zoveel volk op een kleine oppervlakte samenbrengt, brengt dat heibel met zich mee."
Negenpuntenplan
De federale overheid stelde enkele dagen geleden een negenpuntenplan voor om de problematiek van transmigranten aan te pakken. Na het incident maandagochtend reageerde Mario Thys van de politievakbond NSPV. “Tweede resultaat negenpuntenplan Jambon-Francken ... politieman aangevallen door illegaal,” tweette Thys.
Ook volgens Thys is het recente transmigrantenpubliek waar de politie mee te maken heeft stukken agressiever dan in het begin van de ‘toevloed’. De bewering dat er transmigranten uit heel het land naar het Maximiliaanpark gebracht worden, doet denken aan voorvallen met Vlaamse en Waalse OCMW’s die destijds sans-papiers naar Brussel stuurden.
Porte d'Ulysse
In het OCMW van Sint-Joost kwam ooit een dakloze uit Antwerpen aan op wiens treinkaartje het adres van het OCMW van Sint-Joost geschreven was. Het is een interessant gegeven voor politieke discussies waar Brussel met de vinger gewezen wordt.
Brussels burgemeester Philippe Close (PS) nam het in de BRUZZ-studio alvast op voor het opvangcentrum van de stad Brussel in Haren waar transmigranten terechtkunnen: “Zonder Porte d’Ulysse (het opvangcentrum, red.) zou de situatie in het Maximiliaanpark nog veel slechter zijn. Er slapen elke nacht vier- tot zeshonderd mensen in Haren, die anders in het park zouden blijven.”
Volgens Mario Thys van de politievakbond is het recente transmigrantenpubliek waar de politie mee te maken heeft stukken agressiever dan in het begin van de ‘toevloed’.
Close doet naar eigen zeggen alles om de situatie in het Maximiliaanpark onder controle te krijgen.
Meer op Twitter dan op kantoor
“Al blijft het heel moeilijk. We moeten vooral met de federale overheid tot een oplossing komen.” Maar het negenpuntenplan, dat geen genade vindt in de ogen van de politievakbond, werkt ook volgens de Brusselse burgemeester niet. “Het is heel duidelijk voor mij: dat plan komt neer op minder migranten op Vlaamse parkings, maar meer in het Maximiliaanpark,” aldus Close.
Close wijst het nieuwe plan dus af, maar wil wel blijven overleggen met de federale regering.
“De oplossing is méér samenwerking tussen de verschillende niveaus. Met meneer Jambon kan ik praten en samenwerken, ook al is hij van de N-VA en ik van de PS. Maar er is een probleem met staatssecretaris Theo Francken. Hij zit meer op Twitter en Facebook dan in zijn kantoor.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Maximiliaanpark , transitmigranten , transmigranten , Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen , Mehdi Kassou
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.