Vrijdag 12 maart 2020: premier Sophie Wilmès kondigt in de Nationale Veiligheidsraad nieuwe drastische maatregelen aan voor het indijken van het coronavirus (Covid-19)

| Vrijdagnacht 12 maart 2020: premier Sophie Wilmès kondigt in de Nationale Veiligheidsraad nieuwe drastische maatregelen aan voor het indijken van het coronavirus (Covid-19.)

Nieuwe coronamaatregelen: lessen geschorst, bars en restaurants sluiten

KVDP
© BRUZZ - Belga
12/03/2020
Updated: 13/03/2020 06.07u

Door het coronavirus worden alle lessen op school geschorst en restaurants en bars gesloten, in het hele land. De crèches blijven wel open. Dat heeft premier Wilmès aangekondigd na de bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad.

Na meer dan drie uur vergaderen heeft premier Sophie Wilmès nieuwe maatregelen aangekondigd tegen de verspreiding van het coronavirus. Vanaf middernacht in de nacht van vrijdag op zaterdag worden alle lessen in de scholen geschorst. De scholen gaan echter niet helemaal dicht. In de scholen zal er opvang voorzien worden voor kinderen van ouders die in de medische sector werken en voor kinderen van veiligheidspersoneel.

Ook als kinderen alleen door grootouders kunnen worden opgevangen, zal opvang op school mogelijk zijn. "Ouderen - zij behoren tot de risicogroep - mogen geen kinderen opvangen", aldus Wilmes. Crèches blijven open, ouderen krijgen het advies om thuis te blijven. De maatregelen gelden tot en met 3 april.

Wilmes kondigt daarnaast de sluiting van bars, restaurants en discotheken aan. Ook die maatregel gaat in vanaf 14 maart. Hotels blijven open, behalve hun eventuele restaurant. Thuisbezorging en drive-in zijn toegestaan.

Vanaf dit weekend worden daarnaast alle evenementen afgelast. Alle recreatieve, sportieve en culturele activiteiten, publiek en privé, ongeacht hun omvang, worden tot 3 april opgeschort.

Apotheken, supermarkten en andere voedingswinkels blijven gewoon open. "Er is geen probleem met de bevoorrading", verzekerde Waals minister-president Elio Di Rupo. De niet-essentiële winkels blijven in de week open, maar moeten in het weekend sluiten.

Het openbaar vervoer blijft rijden, maar de premier raadt onnodige verplaatsingen met het openbaar vervoer af. "We moeten onnodige contacten vermijden", klonk het. Thuiswerken blijft de boodschap. "Waar mogelijk moet telewerken versterkt worden."

'Geen lockdown'

"De federale fase van het rampemplan is aangebroken", kondigde Wilmes de nieuwe maatregelen aan. Over maatregelen wordt in het crisiscentrum beslist. De federale regering zal sneller kunnen ingrijpen, "maar de minister-presidenten worden daar altijd bij betrokken", aldus de premier. "Dit is geen lockdown", benadrukt ze. "We nemen deze maatregelen net om een lockdown te vermijden."

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem benadrukt dat de politie kan optreden tegen overtreders. "Dit zijn geen beslissingen die je lichtzinnig neemt", reageert Vlaams minister-president Jan Jambon op Twitter. "Moeilijke, maar noodzakelijke gezondheidsmaatregelen die wetenschappers ons aangeraden hebben te nemen. We moeten het Coronavirus samen verslaan."

Brussels minister-president Rudi Vervoort heeft de 19 burgemeesters donderdagavond bijeengeroepen voor een gewestelijke veiligheidsraad. Samen met de korpschefs van de zes politiezones krijgen ze er van de Brusselse regering toelichting over de maatregelen die eerder op de avond zijn beslist door de verschillende regeringen. A priori zullen er geen andere maatregelen worden genomen dan deze die op federaal vlak beslist zijn, is te horen.

Naleving verbod

De Veiligheidsraad besliste ook over te stappen op de federale fase. Dat betekent dat de coördinatie in handen komt van een beheerscomité binnen het crisiscentrum. "We moeten allemaal in dezelfde richting kijken. Alle bevoegdheidsniveaus moeten ervoor zorgen dat alle genomen maatregelen ook effectief worden toegepast", benadrukte premier Wilmès.

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) bevestigde dat de politie over de naleving van de verboden zal waken. Wel blijft ons land op deze manier in fase 2, waarin wordt geprobeerd de verspreiding van het virus te beperken. "We proberen ervoor te zorgen dat mensen die normaal gezien niet met elkaar in contact komen, dat ook niet gaan doen, zodat het virus zich niet verspreidt van de ene naar de andere community", legde de eerste minister uit.

Er komt in die optiek geen verbod op het gebruik van het openbaar vervoer, maar de overheden vragen het gebruik te beperken tot noodzakelijke momenten en buiten de piekuren. Ouderen worden gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven.

Economische impact

De maatregelen dreigen zo hun gevolgen te hebben voor handelaars en sectoren. Wilmès benadrukte dat de regering al veel maatregelen heeft genomen om bedrijven en zelfstandigen met economische moeilijkheden bij te staan.

"Hier kijken we eerst en vooral naar de gezondheid van de bevolking. We zullen de socio-economische impact bestuderen, ook in samenwerking tussen het federale niveau en de deelstaten. We zullen op korte termijn evalueren en zien wat er kan gebeuren. Maar laat ons toe eerst aan de bevolking en de gezondheid van de mensen te denken".

Premier Wilmès onderstreepte ook dat het nergens voor nodig is rekken leeg te halen in de winkels. "Het is ook niet solidair ten opzichte van je buur of de andere klanten", luidde het. Waals minister-president Elio Di Rupo voegde daar aan toe dat de winkels geen problemen met de bevoorrading hebben. "Er is geen reden om alle conserven te kopen en de rekken spaghetti leeg te halen", luidde het.

Gevangenissen

Alle bezoeken aan de gevangenis worden opgeschort tot en met 3 april. Als compensatie voor het wegvallen van het bezoek, krijgen gedetineerden 20 euro belkrediet om het contact met hun familie te onderhouden. Wie een gedetineerde moet bezoeken om professionele redenen, zoals politiemensen, advocaten en zorgverleners, krijgen voorlopig wel nog toegang. Dat meldt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vrijdag.

Vrijdag 12 maart 2020: de Nationale Veiligheidsraad communiceert over nieuwe maatregelen om het coronavirus (Covid-19) in te dijken. Elio Di Rupo, premier Sophie Wilmès  en Jan Jambon

| Vrijdag 12 maart 2020: de Nationale Veiligheidsraad communiceert over nieuwe maatregelen om het coronavirus (Covid-19) in te dijken. Elio Di Rupo, premier Sophie Wilmès en Jan Jambon.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , coronavirus , coronacrisis , federale regering , nationale veiligheidsraad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni