Het UZ Brussel heeft een nieuwe, geavanceerde CT-scanner in gebruik genomen. Toen het toestel geïnstalleerd werd was het UZ het nog maar het derde ziekenhuis in de wereld die over dat nieuwe type scanner beschikte. De scanner combineert een lagere stralingsdosis met een kleinere hoeveelheid contrastvloeistof, maar produceert toch betere en scherpere beelden.
Nieuwe CT-scanner op UZ Brussel: scherper beeld, minder straling
"De scanner scoort beter dan de oudere toestellen op twee vlakken", aldus radioloog dr. Koenraad Nieboer van het UZ. "Er zit er een betere röntgenbuis in, die betere beelden aflevert, maar dat doet met een substantieel lagere dosis röntgenstralen. De stralingsdosis kan bovendien veel fijner afgesteld worden op de noden van de patiënt."
Om een beeld te krijgen blijft een minimale stralingsdosis noodzakelijk. "Op onze Spoedgevallendienst zien we een heel divers publiek aan patiënten", verduidelijkt Prof. Ives Hubloue, diensthoofd van de Spoedgevallendienst in het UZ Brussel. "Klein en groot, jong en oud, dun en dik met diverse noden op het vlak van medische beeldvorming. Een CT-scanner die daarop kan worden afgesteld is een belangrijke meerwaarde."
Een tweede belangrijke evolutie is de manier waarop het beeld wordt gereconstrueerd bij de scan. "Op basis van deep learning slagen we er beter in om het ruis uit het beeld te halen", zegt Nieboer. "We krijgen daardoor een groter scanbereik en een betere afstelling. Bijkomend voordeel is dat het contrast van de beelden veel beter is, zodat we minder contrastvloeistof moeten gebruiken om de details zichtbaar te maken".
Samenwerking
"Bovendien kunnen we aan sommige patiënten door hun toestand niet vragen om hun armen te verleggen onder de CT-scanner. Met dit nieuwe toestel hoeft dat ook niet, omdat de röntgenbuis zo krachtig is, dat de radiologen beter door het lichaam kunnen kijken en dus zonder verlies aan beeldkwaliteit door de armen heen kunnen scannen, bovendien zonder verhoging van de stralingsdosis."
Voorlopig wordt de CT-scanner vooral gebruikt op de dienst Spoedgevallen van het UZ Brussel, maar ook mensen uit Intensieve Zorgen kunnen gescand worden. In een latere fase hoopt men ook op de afdeling Hartchirurgie gebruik te kunnen maken van de scanner.
Het UZ Brussel werkte als eerste universitair ziekenhuis in Europa nauw samen met General Electric, die het nieuwe CT-toestel ontwikkelde. "De ontwikkeling van deze nieuwe generatie CT-scanners is het resultaat van ruim tien jaar zeer nauwe samenwerking van de producent met de academische wereld, waaronder de onderzoekers van onze dienst Medische Beeldvorming", benadrukt Prof. Johan de Mey.
Lees meer over: Jette , Samenleving , UZ Brussel , CT-scan , straling , stralingsnormen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.