De politiezone West heeft een interim-korpschef aangesteld. Politieagent Jacques Gorteman nam op 1 april de fakkel over van aftredend korpschef Bertrand Vols, tot de benoeming van een nieuwe chef in 2019. Hij zet de lijn van zijn voorganger door en wil daarnaast de werklast beter spreiden. Gorteman wil net als in zijn eigen gemeente Jette ook meer agenten op straat.
Nieuwe korpschef zone West wil betere spreiding werklast
Gorteman werkte elf jaar bij de politie in de gemeente Jette, maar verliet zijn post als diensthoofd om voorganger Bertrand Vols te vervangen na diens plotselinge vertrek naar het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF). Hij blijft zeker tot na de verkiezingen in dienst als hoofd van de politiezone voor de gemeentes Jette, Ganshoren, Koekelberg, Sint-Agatha-Berchem en Sint-Jans-Molenbeek.
Na de verkiezingen kiezen de betrokken burgemeesters een vernieuwd politiecollege, waarna de procedure voor de zoektocht naar een nieuwe korpschef kan worden opgestart. Tot die tijd werd Gorteman gevraagd, die in de periode 2001-2012 al ervaring opdeed als plaatsvervanger tijdens de afwezigheden van toenmalig korpschef Johan De Becker.
Gorteman zal de lijn van zijn voorganger Bertrand Vols verderzetten en uitdiepen. Ook de werkgroepen die door zijn voorganger werden opgericht om de strategie en communicatie van de zone beter op elkaar te laten aansluiten, blijven bestaan.
We moeten het doen met de mensen die we hebben.
Werklast spreiden
Persoonlijk wil Gorteman zich buigen over een betere spreiding van de werklast. “Iedereen klaagt over het personeelstekort. Maar het budget is gestemd door het politiecollege, dus we kunnen niet meer personeel aanwerven, we moeten het doen met de mensen die we hebben”, legt Gorteman uit.
Interne verschuivingen kunnen wel, maar daarvoor moet hij eerst goed in kaart brengen waar de druk het hoogst is. Dat zal in overleg gebeuren met het personeel en het diensthoofd van de bevoegde diensten.
In Jette heeft Gorteman een nieuw uurrooster ingevoerd, en besloten het commissariaat ’s nachts te sluiten, ten voordele van meer straatpatrouilles. Dat bleek destijds een gouden zet. “Niet alleen motiveert dat het personeel meer, maar de mensen voelen zich ook veiliger op straat.” Andere gemeentes in de zone volgden volgens Gorteman later die trend.
Ook in Molenbeek wil Gorteman inzetten op meer patrouilles, met name tijdens de ramadan en het WK, traditioneel momenten dat er veel inwoners op straat zijn.
Lees meer over: Jette , Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Jacques Gorteman , Bertrand Vols , politiezone West , politie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.