Een nieuwe microbrouwerij in hoog Sint-Gillis wil inspelen op de vraag naar meer gepersonaliseerde bieren. Groepen kunnen er hun eigen bier brouwen en tegelijk genieten van een maaltijd gemaakt door een restaurant in de buurt. Na drie weken is het bier gegist en mogen de klanten hun brouwsel komen afhalen.
Nieuwe microbrouwerij Beerstorming: ieder zijn eigen bier
Drie weken zijn ze al bezig, de drie mannen van brouwerij Beerstorming. Meester-brouwer en landbouwingenieur Antoine Lavis was net een jaar terug uit Montréal, Canada, toen hij ondernemer Olivier Ries tegen het lijf liep. Die had al lang het idee van 'Beerstorming' in zijn hoofd, een plek waar mensen konden brainstormen rond een eigen bier. In juni stapte ook zijn zoon Arthur Ries mee in de zaak.
Appelbomen
Klanten zijn welkom in groepen van 5 tot 14 personen en mogen eerst alle gecreëerde bieren in stock proeven. Met hulp van de brouwers kiezen ze vervolgens welk soort bier ze willen maken (blond, bruin, amber, donker), en welke kruiden, mout en hop ze ervoor willen gebruiken. Lavis heeft net met een groep een bier gebrouwen met Brusselse honing en appelsap van de appelbomen uit Ries' tuin.
Het totale brouwproces duurt 4 tot 4,5 uur, en in die tijd kunnen de klanten genieten van een maaltijd, gemaakt door restaurants in de buurt. Lavis maakt zelf toastjes en pesto uit de granen die als residu achterblijven na het brouwproces, die als hapje vooraf geserveerd worden.
Na afloop mogen de amateur-brouwers zelf een bier kiezen uit het aanbod van Beerstorming. Daarvan krijgen ze elk een flinke fles van 1,9 liter mee naar huis. "Ze hebben drie weken de tijd om die uit te drinken", legt Arthur Ries uit. "Daarna worden ze verwittigd dat hun eigen bier klaar is, en mogen ze hun fles hier komen opvullen, dit keer met hun eigen brouwsel." Voor het hele concept betalen klanten 85 euro. Ook teambuilding activiteiten of bedrijfsuitjes zijn mogelijk.
Na afloop hebben de brouwers van Beerstorming nog ongeveer 2/3 van de totale productie in handen, die ze dan zullen verkopen of gebruiken bij de bierproeverijen van andere groepen.
Wedstrijd
Beerstorming verbindt ook een wedstrijd aan het concept. Een jury van bierproevers zal om de paar maanden de gebrouwen bieren proeven en er het beste brouwsel uitkiezen. "Van dat bier gaan we dan 1.000 of 2.000 liter brouwen bij een grotere brouwerij, en het aanbieden in restaurants en cafés hier in de buurt."
Het ultieme doel van Beerstorming is zelf een bier uitbrengen op grotere schaal. "Maar voor we dat doen, willen we kunnen inschatten wat mensen graag lusten. Smaken veranderen, de Belg drinkt al eens graag een hoppiger of meer gekruid bier. Wij willen het hele smaakpalet hier testen. Over één of twee jaar zullen we een goed beeld hebben van het favoriete recept van onze klanten, want dat zullen ze mee gecreëerd hebben."
Beerstorming is open van woensdag tot zaterdag, telkens van 13 tot 18 uur, voor bierproefsessies. Zelf brouwen kan op donderdag- of vrijdagavond van 18 tot 22 uur.
Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving , Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.