De Vlaamse regering kondigt een nieuw pakket steunmaatregelen voor bedrijven aan. Er komt onder meer een fonds waar burgers in kunnen investeren.
Nieuwe Vlaamse steunmaatregelen voor bedrijven
"Er is extra kapitaal nodig om de bedrijven draaiende te houden en massaal jobverlies zoveel mogelijk te vermijden", zegt minister-president Jan Jambon. "Voor alle duidelijkheid: zelfs met deze extra injectie zullen we niet alle bedrijven kunnen redden. Dat is onmogelijk. Onze leidraad is altijd geweest: bedrijven die voor de coronacrisis gezond waren, moeten we er door trekken."
De meest in het oog springende maatregel is het welvaartsfonds. De regering wil 500 miljoen euro bij elkaar krijgen om de bedrijven van nieuw kapitaal te voorzien. De Participatiemaatschappij Vlaanderen stopt zelf 240 miljoen euro in het fonds. De overige 260 miljoen moet van investeerders en gezinnen komen. Particulieren krijgen gedurende drie jaar een fiscaal voordeel van 2,5 procent op het bedrag dat ze investeren in Vlaamse bedrijven. "De focus ligt op start-ups en scale-ups", zei minister van Economie Hilde Crevits.
Een tweede maatregel is het vriendenaandeel. Het was al mogelijk om via de win-winlening eenvoudig geld te lenen aan een bevriend bedrijf, maar nu kan er ook worden geparticipeerd in het kapitaal. Er kan tot 75.000 euro worden geïnvesteerd in een firma van vrienden of familie, met een fiscaal voordeel van 2,5 procent gedurende vijf jaar. Ondernemingen kunnen op die manier tot maximaal 300.000 euro verwerven.
Ten derde worden de Vlaamse waarborgen voor bedrijven opgetrokken tot 2 miljard euro bij PMV en 3 miljard euro bij Gigarant.
Ten vierde wordt er nog eens 250 miljoen extra aan achtergestelde leningen voorzien. Het gaat dus opnieuw om honderden miljoenen aan extra steunmaatregelen. De precieze omvang is nog niet te berekenen, omdat het moeilijk te voorspellen is hoeveel er zal moeten worden uitbetaald aan garanties. De kost van de eerder genomen Vlaamse steunmaatregelen werd geraamd op 2,5 miljard euro.
"We zetten hier heel duidelijk een eerste stap naar het economisch herstel", zei minister van Begroting Matthias Diependaele. "We geven het signaal dat we uit de crisismaatregelen treden en de fundering leggen om verder te bouwen aan de Vlaamse economie."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Jan Jambon , Vlaamse regering , coronamaatregelen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.