De Brusselse regering heeft het licht op groen gezet om studies op te starten voor twee nieuwe wijkcontracten in Elsene en Schaarbeek. Daarnaast zijn de programma's voor wijkcontracten in Anderlecht en Sint-Gillis goedgekeurd. Het centrum van Anderlecht wordt bijvoorbeeld beter verbonden met het kanaal.
Nieuwe wijkcontracten voor Elsene en Schaarbeek
De wijkcontracten zijn al vele jaren een belangrijk instrument van subtiele stadsvernieuwing in Brussel. In samenspraak met de betrokken gemeente investeert het Gewest in afgebakende wijken in woningen, voorzieningen, groen en publieke ruimte.
Het nieuwe wijkcontract Atheneum in Elsene bestrijkt de buurt tussen de Troonstraat en de site van Vivaqua in de Verlaatstraat. Bedoeling is onder meer de verbinding tussen verschillende wijken te verbeteren en kwalitatieve openbare ruimte te creëren, onder meer voor jongeren. Ook het toegankelijker maken van de woonmarkt voor kansarme gezinnen staat op het programma.
In Schaarbeek komt er een nieuw wijkcontract Pogge, voor de buurt rond het gelijknamige plein en een stuk van de Haachtsesteenweg. Ook hier komen investeringen in de openbare ruimte en huisvesting. Daarnaast wil men inzetten op sociale cohesie en wijkleven. De zone was een tiental jaar geleden al onderwerp van het wijkcontract Jeruzalem.
De betrokken gemeenten krijgen nu een klein jaar de tijd om de programma's concreet uit te werken. Het Gewest trekt meer dan 28 miljoen euro uit voor de twee wijkcontracten.
Ondertussen zijn de programma's van de vorig jaar gekozen wijkcontracten in Anderlecht en Sint-Gillis uitgewerkt en goedgekeurd door de regering.
Verbinden met het kanaal
In Anderlecht gaat 35 procent van het budget van het duurzaam wijkcontract Biestebroek naar de oprichting van een kinderdagverblijf, een uitbreiding van het Kunstenaarshuis en de aanleg van de openbare ruimten. Maar het zwaartepunt ligt in het opnieuw aansluiten van de wijk met het kanaal, waardoor de Wayezstraat via de Bronsstraat uitzicht krijgt op het Kanaal van Charleroi. De wijken worden letterlijk opnieuw met elkaar verbonden met de ontwikkeling van een samenhangend stedelijk perspectief. De andere grote ontwikkelingspool betreft de "Ysewynwijk", waar een gedeelde groene ruimte komt die de Frisonsquare verbindt met de Biestebroekkaai en -straat.
Het wijkcontract in Sint-Gillis spitst zijn operaties toe op de as tussen het Sint-Gillisvoorplein en het Moricharplein. Het programma voorziet in drie grote werkgebieden: de "wandeling door Sint-Gillis", een zachte verbinding tussen beneden-Sint-Gillis en het Van Meenenplein; de productie van woningen en infrastructuur op en rond het Marie Jansonplein; en ingrepen in de openbare ruimte. Daarnaast worden zijn ook investeringen gepland in de handelskern op de Waterloosesteenweg en in de Fortstraat.
De gemeenten Anderlecht en Sint-Gillis hebben nu vier jaar de tijd om al de vastgoedoperaties, de openbare ruimten en de sociaal-economische en participatieprojecten te verwezenlijken die zij voor ogen hebben.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.