De Brusselse regering heeft de interventiezones van vijf stadsvernieuwingscontracten bekend gemaakt. Met het nieuwe instrument voor stadsvernieuwing wil het Gewest de gemeentegrenzen overstijgen. De regering keurde ook twee nieuwe klassieke wijkcontracten goed.
Stadsvernieuwing focust op gemeentegrenzen
Wijkcontracten zijn een begrip in Brussel, maar de nieuwe Brusselse regering pakt daar bovenop nu uit met een nieuw instrument voor stadsvernieuwing. Het zogenaamde stadsvernieuwingscontract omvat investeringen over een langere periode die bovendien niet beperkt zijn tot één gemeente.
De regering van minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft onlangs vijf interventiezones aangeduid. Dit zijn ze:
1 Havenlaan - Citroën - Groendreef - Tour & Taxis (Stad Brussel / Molenbeek)
2 Noordstation -Brabantstraat -Sint-Lazaruslaan (Schaarbeek / Sint-Joost)
3 Beekkant - Weststation -Ninoofsesteenweg - Brel (Molenbeek / Anderlecht)
4 Koningslaan (Vorst / Sint-Gillis)
5 RoRo -Poincarélaan (Stad Brussel / Anderlecht / Molenbeek)
Het is nu wachten op de concrete uitwerking. Net zoals bij de wijkcontracten kunnen de betrokken wijken zich de komende jaren aan extra investeringen en subsidies verwachten, ter verbetering van de voorzieningen, de openbare ruimte en ter ondersteuning van allerlei socio-culturele en economische initiatieven.
Biestebroek
Tegelijk heeft de regering ook twee klassieke wijkcontracten goedgekeurd: Biestebroek in Anderlecht (in de buurt van het gelijknamige dok) en Voorplein-Morichar in Sint-Gillis (met de Overwinningsstraat als centrale as). Het gaat om de zesde reeks wijkcontracten.
Ondertussen is ook de uitvoering van de vijfde reeks formeel goedgekeurd. Het gaat om Kleine Zenne in Molenbeek, Jacht-Gray in Etterbeek, Abdij in Vorst en Verbinding in Brussel.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.