| 500 à 1.000 mensen op het Bethlehemplein, waar de stoet eindigde.

Noppen (UZ Brussel) over Carnaval Sauvage: 'Kaakslag voor zorgpersoneel'

© BRUZZ - Belga
22/03/2021
Updated: 22/03/2021 19.35u

Duizend coronategenstanders in Ter Kameren en een carnavalsfeest met honderden feestvierders die alle coronamaatregelen negeerden. Voor Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel, waren de hallucinante taferelen van zaterdag in Brussel een zoveelste kaakslag.

Tussen 500 en 1.000 mensen hebben zaterdag deelgenomen aan een onaangekondigde carnavalsstoet. De groep van het Carnaval Sauvage trok dansend en met zelfgemaakte kostuums van de Marollen naar het Bethlehemplein in Sint-Gillis.

“Niet alleen voor mij, maar voor al het zorgpersoneel én voor de bevolking die zich wel nog aan de maatregelen houdt is het een kaakslag in het gezicht”, aldus Marc Noppen van het UZ Brussel in Het Laatste Nieuws.

“Het is onbegrijpelijk dat volwassen mensen in volle gezondheidscrisis het nodig vinden om dit soort gedrag te vertonen. Dat ouders zelfs hun kinderen naar het carnavalsfeest meesleurden, is zo mogelijk nog zorgwekkender. Hoe kan je zo nog het goede voorbeeld blijven geven? Maar goed, we zullen zelfs die mensen met open armen ontvangen op onze dienst intensieve zorgen.”

Totale lockdown

De CEO van het Brusselse ziekenhuis hoopt dat dergelijke evenementen geen voorbode zijn voor de nakende toekomst. “Want als dit gemeengoed wordt, dan zijn we helemaal terug bij af. Om dat te voorkomen zit er niets anders op dan vier tot zes weken voor een totale lockdown te gaan. In plaats van ‘flatten the curve’ moeten we dan voor ‘crash the curve’ gaan," aldus Noppen.

Volgens de laatste voorspellende curve die Marc Noppen bij biostatisticus Kurt Barbé liet opvragen gaan we niet naar een hoge piek, maar naar een lange golf. Al kan dat snel veranderen met de huidige cijfers.

"Het blijven aanmodderen gedurende maanden met dan eens verlossen en dan eens verstrengen, zonder terug te keren naar het normale, wordt minder goed opgevolgd en begrepen. Dat is anders bij een iets kortere periode met grote impact, zoals een lockdown van bijvoorbeeld vier weken. Het is nodig om die curve te doen crashen. Dat moet overwogen worden zoals in andere landen ook het geval is", verklaart Noppen.

'Huis in brand'

Nu "het huis opnieuw begint te branden", zoals Noppen het omschrijft, valt hem bovendien opnieuw op dat er geen centraal commando is met slagkracht om het crisismanagement echt in handen te nemen. De capaciteit op de dienst intensieve is al bijna voor de helft ingenomen door COVID-19-patiënten en dat brengt de normale zorg in gevaar.

"We zien een toch wat ernstigere vorm van de ziekte met die Britse variant en dat wil zeggen dat meer en meer mensen gemiddeld drie tot vier weken op intensieve liggen. Dat eet stilletjes onze capaciteit op", vertelt Noppen. "Nu moeten we elke dag kijken of we de niet-COVID-zorg kunnen laten doorgaan. Dat is een alarmsignaal", besluit de CEO van het UZ Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni