Verschillende OCMW's en verenigingen stappen naar het Grondwettelijk Hof tegen meldingsplicht voor OCMW-medewerkers in geval van terrorisme. Ze vinden dat de wet die de meldingsplicht invoerde, "zinloos, onduidelijk, buiten proportie en discriminerend" is. Vooral de uitzondering op het beroepsgeheim is hen een doorn in het oog.
OCMW naar Grondwettelijk Hof tegen meldingsplicht terrorisme
De plenaire Kamer keurde in mei vorig jaar een wetsvoorstel van N-VA goed waardoor het personeel van sociale instellingen actief moet aanmelden wanneer het tijdens het werk op ernstige aanwijzingen van terreurmisdrijven stoot. Het wordt ook verplicht informatie over te maken indien de procureur des konings daar om vraagt.
Dat er een procedure bij het Grondwettelijk Hof volgt, wekt geen verbazing. In de aanloop naar de stemming over de wet, viel op het terrein al heel wat kritiek te horen. De betrokken OCMW's en verenigingen menen dat medewerkers in de bestaande wet al in geval van ernstig gevaar, bijvoorbeeld bij een terreurdreiging, hun zwijgplicht konden doorbreken. De nieuwe uitzondering op het beroepsgeheim is in hun ogen dan ook overbodig. "De functie van sociaal werker, die over het beroepsgeheim beschikt, moet in vertrouwen, respect voor de menselijke waardigheid en de fundamentele rechten worden voortgezet".
Lees meer over: Brussel , Samenleving , OCMW
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.