De burgerbeweging ‘Stop de opvangcrisis’ blijft herhalen dat de zeventig asielzoekers, die het Brusselse crisiscentrum kraken, pas zullen vertrekken als ze de garantie krijgen op een definitieve plaats in het Fedasil-netwerk. "Onbegrijpelijk," vindt staatssecretaris van Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V). "Het is niet rechtvaardig om deze krakers nu voorrang te geven."
'Onbegrijpelijk' voor De Moor dat asielzoekers noodopvang weigeren
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest had, in samenwerking met Samusocial en het Vluchtelingencomité, noodopvangplaatsen aangeboden aan de asielzoekers in het gebouw in de buurt van het Noordstation. Maar die werden geweigerd. "Door nu op dit aanbod in te gaan, lopen de bewoners het risico weer op straat te belanden voordat ze door Fedasil worden opgevangen," reageert het burgerplatform.
Staatssecretaris van Asiel en Migratie Nicole de Moor vindt het "onbegrijpelijk" dat de asielzoekers niet ingaan op het aanbod. "Sommige mensen staan al lang op de wachtlijst. Het is niet rechtvaardig om deze krakers nu voorrang te geven." De Moor herhaalt dat Fedasil dagelijks nieuwe mensen van de wachtlijst uitnodigt en de bezetters van het gebouw in afwachting daarvan terechtkunnen in de noodopvang van het gewest.
Een plaats in het Fedasil-netwerk biedt naast een dak boven het hoofd ook medische en sociale steun. Bovendien hoort bij zo'n plaats ook een oranje kaart, die toegang geeft tot de arbeidsmarkt. Dat zijn maar enkele van de redenen waarom het burgerplatform en de asielzoekers niet willen ingaan op de aangeboden noodopvang.
De zeventig asielzoekers eisen de activering van het nationaal crisisplan of een verplicht spreidingsplan in de gemeenten. Dan zou de federale overheid gebouwen en personeel vorderen om de duizenden asielzoekers zonder onderdak te huisvesten. "De bal ligt dus bij de federale regering en staatssecretaris Nicole de Moor, die nog steeds geen beslissing nam."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , asielcrisis , Nicole De Moor