Zeker vijf fonteinen in Brussel-Stad, die al een hele tijd defect waren, zullen de komende maanden hersteld worden. Dat meldt de bevoegde schepen Ans Persoons (one.brussels/Vooruit). Sommige oude fonteinen zijn evenwel niet meer te herstellen. "Dat is heel jammer, want we merken dat Brusselaars er heel gehecht aan zijn."
Ondanks extra inspanningen zijn niet alle Brusselse fonteinen meer te herstellen
Onlangs bleek dat de fontein aan de Kunstberg, beheerd door de Regie der Gebouwen, in 2024 pas opnieuw functioneel zal zijn. De fontein is al defect sinds 2020, terwijl die in 2017 nog werd gerenoveerd voor een bedrag van 473.500 euro.
Ook andere fonteinen in Brussel-Stad zijn al een tijdje defect, zoals de waterspiegel aan de Beursschouwburg en de sproeifonteinen op het De Brouckèreplein. "Het onderhoud is te ingewikkeld voor de diensten van de stad en moet dus gebeuren door een externe firma", zegt bevoegd schepen Ans Persoons. "Het bedrijf is alvast aangesteld en de werken zijn voorzien voor eind mei of begin juni."
Waterevacuatie
De fontein op het Bloemenhofplein was niet alleen een hele tijd inactief, de plek was ook een poos onbereikbaar door werken in de buurt. "Die fontein wordt heel binnenkort weer opgestart door het technisch team van de stad", aldus Persoons.
Lees verder onder de foto.
Een andere fontein, die in de Koolstraat, dicht bij het Martelaarsplein, zal binnenkort in werking worden gezet door de aannemer die de constructie geplaatst heeft. En ook op het Ninoofseplein wordt het nodige gedaan, belooft de woordvoerder. Persoons: "Na de verplaatsing van de fontein bij de heraanleg van het plein heeft het technisch team gemerkt dat de waterevacuatie van de kuip minder goed verloopt. Over enkele weken worden daar de nodige werken uitgevoerd."
Inventaris
Brussel-Stad heeft in totaal een vijftigtal fonteinen. Volgens Persoons vragen ze veel onderhoud. "Er zijn regelmatig technische problemen die onze diensten altijd zo snel mogelijk proberen op te lossen. Bij sommige oudere fonteinen is het jammer genoeg niet meer mogelijk ze te laten functioneren. We krijgen het interne systeem niet meer aan de praat of ze verspillen te veel water. Heel vervelend, want we merken dat Brusselaars er erg gehecht aan zijn."
Lees verder onder de foto.
Om goed zicht te krijgen op de toestand van de fonteinen, heeft de Stad Brussel ook een inventaris opgemaakt. Van elke fontein wordt de historiek beschreven, de materialen en het onderhoud dat nodig is. Binnenkort wordt deze inventaris publiek gemaakt aan de hand van een kaart waarop alle constructies en hun verhaal terug te vinden zijn.
Drinkfonteinen
Daarnaast heeft Brussel Stad ook zo'n vijftig drinkfonteintjes. Ook over deze toestellen verschijnt binnenkort een kaart om meer mensen te informeren over waar deze fonteinen met gratis drinkwater zich precies bevinden.
Tot slot bezit Brussel in het Warandepark ook nog twee historische drinkfonteinen voor honden. "Ze dateren van de jaren 1850. Een ervan heeft nooit gefunctioneerd, de ander is stuk sinds 2010. Na dertien jaar werd er eindelijk een technische oplossing gevonden om die terug in werking te stellen. Die werken worden nog voor het begin van de zomer uitgevoerd."
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , fonteinen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.