Ondergrondse containers voor handelaars in Sint-Joost

LV
© brusselnieuws.be
26/02/2013
Om de netheid in Sint-Joost te bevorden wil burgemeester Emir Kir (PS) ondergrondse afvalcontainers installeren. Daar zouden de lokale handelaars doorlopend hun vuilnis kunnen droppen. Dat maakte Kir bekend bij de voorstelling van het nieuwe wijkcontract As Leuven.

Het duurzaam wijkcontract As Leuven omvat dertig huizenblokken langs de Leuvensesteenweg, van de Scailquinbuurt tot de zone rond de Felix-Delhayesquare. Er zal 14 miljoen euro geïnvesteerd worden. Onder meer in een betere openbare ruimte, met meer groen en speelruimte, en nieuwe voorzieningen zoals een bijkomende crèche, een nieuw schoolgebouw en de vernieuwing van een sportzaal. De heraanleg van de Leuvensesteenweg valt buiten het wijkcontract.

Burgemeester Kir en minister van Stadsvernieuwing Evelyne Huytebroeck (Ecolo) stelden dinsdag de krachtlijnen van het wijkcontract voor. De kwaliteit van de bewoning is een aandachtspunt. Om energiezuinige renovaties te bevorderen zullen de vaak (kans)arme huurders en eigenaars gericht advies krijgen. Sint-Joostenaren moeten zo makkelijker hun weg vinden naar de vele energie- en renovatiepremies.

Daarnaast wil Kir ook inzetten op netheid. "Rondslingerende vuilniszakken zijn een smet op het imago van de gemeente", weet hij. "Daarom willen we handelaars een dienst aanbieden: ondergrondse containers waar ze op elk moment van de dag hun afval kwijt kunnen."

Zesde wijkcontract
Het nieuwe wijkcontract is complementair met het wijkcontract Liedekerke, dat nog loopt tot 2014. "Het programma zal in de loop van dit jaar worden uitgewerkt", aldus Huytebroeck. "De vier jaar durende uitvoeringsfase van het wijkcontract zal van start gaan in 2014." In totaal kreeg Sint-Joost al zes wijkcontracten.

De Brusselse gewestregering keurde onlangs de duurzame wijkcontracten voor de periode 2013-2017 goed. Behalve As Leuven in Sint-Joost gaat het om Maalbeek in Elsene, Bockstael in Laken en Passer in Anderlecht. De vier samen zijn goed voor een investering 44 miljoen euro. Dat geld komt van het Gewest, de betrokken gemeenten en de federale overheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni