Staatssecretaris Emir Kir: 'Vuil is subjectief’

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
21/03/2012
Openbare netheid is een gedeelde bevoegdheid van de gemeenten en het Gewest. We vroegen Brussels staatssecretaris Emir Kir (PS) naar zijn plannen om Brussel proper te krijgen.

K ir heeft zopas zijn Netheidsplan voor de komende vijf jaar voorgesteld. Meer vuilnisbakken en langere openingstijden voor de containerparken zijn de speerpunten. Maar de bewering dat Brussel een vuile stad is, vindt Kir ongegrond. "Wie dat zegt, hangt een leugenachtig beeld op van de hoofdstad van Europa. Wie zegt dat Brussel een vuile stad is, houdt niet van deze stad. Er zijn wijken die erg proper zijn en er zijn - inderdaad - nog zwarte punten. Maar je moet ook het werk kunnen zien dat onze mensen elke dag verzetten."

Hoe wil het Brussels Gewest de openbare netheid aanpakken?
Emir Kir: "Eerst willen we de mensen bewustmaken. We gaan dat nu ook in andere talen doen dan in het Frans en Nederlands. Nieuw is dat we van de Brusselaars ambassadeurs van de openbare netheid willen maken. We zullen hiervoor samenwerken met wijkcomités. Die kunnen bij ons voorstellen doen om hun wijk schoon te houden."

"Of Brussel vuil is of proper, is een subjectief aanvoelen. In de ene wijk is men gevoeliger voor netheid dan in andere. Maar er zijn buurten die mee het imago bepalen van onze hoofdstad. We noemen ze voorbeeldzones, er zijn er zo 35. We willen dat aantal verdubbelen. Daar willen we extra aanwezig zijn met straatvegers."

"Voorts moeten we de wet doen respecteren. Om de repressie op te voeren zullen we de politie meer inschakelen. Wat de politiezone Brussel-Elsene heeft gedaan, kan daarbij als voorbeeld dienen. De agent maakt een proces-verbaal op, de gemeente volgt het verder op. Dat werkt goed. Laten we dat systeem uitbreiden naar de andere politiezones. Tot slot gaan we de gemeentelijke heffingen harmoniseren. Voor de top tien van overtredingen willen we één en dezelfde boete voor het hele gewest. Over één boete is al een akkoord met de Conferentie van Burgemeesters: die van de hondenpoep."

Als de Brusselse straten vuil zijn, is dat dan eerder de verantwoordelijkheid van de burgers of van de overheid?
Kir: "Het is de verantwoordelijkheid van iedereen: de overheden, de handelaars, de bedrijven, de pendelaars, de inwoners..."

Waarom zijn volgens u sommige wijken vuiler dan andere?
Kir: "Omdat sommige personen er een onaanvaardbaar gedrag op nahouden. Maar ik hoop meer zicht te krijgen op het hoe en waarom na de studie die ik bestel in het kader van de zesde staatshervorming. (Er is een principeakkoord over de overheveling van de straatvegers naar de gemeenten, SVG.) We zullen dan bijvoorbeeld weten hoeveel middelen de gemeenten en het Gewest besteden aan openbare netheid, wat de containerparken kosten, enzovoorts. We weten nu al dat sommige armlastige gemeenten te weinig straatvegers hebben en dat ze er niet meer kunnen aanwerven omdat ze onder financiële curatele staan."

Is er ook geen verschil in beleid? In Schaarbeek wordt ingezet op repressie; de straten zijn er relatief schoon. In buurgemeente Sint-Joost, uw gemeente, zie je een stort op elke straathoek. Mensen doen geen moeite meer om naar het containerpark te gaan, de gemeente komt het stort tóch ophalen.
Kir: "De dienstverlening in Sint-Joost is een schoolvoorbeeld van hoe het moet. Bij een sluikstort is het bijna onmogelijk om de dader te kennen."

Dus het klopt niet dat PS-burgemeesters niet veel zin hebben om met een repressief beleid de armere bewoners op kosten te jagen? Die indruk krijgt men wel eens.
Kir: "Integendeel. Kijk naar Elsene en Brussel, twee gemeenten met een PS-burgemeester. Het aantal pv's is daar van de hoogste van alle politiezones. U zegt dat Schaarbeek, een MR-gemeente, een repressief beleid voert. Mag ik daarbij opmerken dat de gemeente ooit over een eigen containerpark beschikte, maar jaren geleden besliste dat te sluiten? Ook dat is een beleidskeuze."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni